Arbeidsvoorwaarden Alliander

Kom jij ons met jouw kennis en vaardigheden helpen de energietransitie verder vorm te geven? Behalve die maatschappelijke uitdaging bieden we je ook een aantrekkelijk, eigentijds pakket aan arbeidsvoorwaarden. Hierin spelen flexibiliteit en duurzaamheid een grote rol. Je kunt jouw arbeidsvoorwaardenpakket trouwens (deels) zelf samenstellen. 

Individueel Keuze Budget

Bij Alliander kun je een arbeidsvoorwaardenpakket samenstellen dat bij jou past. Je krijgt hiervoor naast je salaris elk jaar een ruim budget van 17,45% van je bruto jaarsalaris dat je zelf mag besteden! Dit noemen wij Individueel Keuze Budget (IKB). Je kunt dit laten uitbetalen of je kunt er andere arbeidsvoorwaarden mee kopen zoals:

 • Het budget laten uitbetalen.
 • Extra bovenwettelijke verlofuren kopen. Bij recht op ADV kun je maximaal 320 uur (= 40 dagen) kopen. Bij geen recht op ADV kun je maximaal 216 uur (=27 dagen) kopen. 
 • Een fiets declareren.
 • Ouderschapsverlof kopen.
 • Vakbondscontributie vergoed krijgen.
 • Storting in jouw pensioen.

Naast deze voorwaarden, is het Duurzame Inzetbaarheid Budget een extra voorwaarde van €500,- per jaar die je in kunt zetten voor:

 • Arbo-proof thuiswerkmeubilair.
 • Bewegen, lichaam en brein.
 • Cursussen.
 • Gezonde leefstijl.
 • Loopbaanontwikkeling. 

Eindejaarsuitkering

Ieder jaar in december ontvang je een vaste eindejaarsuitkering van 5,94% van de uitbetaalde maandsalarissen in het kalenderjaar. 

Blijven leren, in elke fase van je loopbaan

Wij bieden zeer ruime vergoedingen voor studies en trainingen, want vakmanschap en zelfontwikkeling vinden we bij Alliander erg belangrijk. In elke functie. Of je nu monteur bent, IT-specialist of directeur. Om je te blijven ontwikkelen kun je kiezen uit een breed pakket aan opleidingen, cursussen en trainingen. Wij bieden de mogelijkheden en jij zorgt ervoor dat jouw kennis up-to-date blijft.

CAO, dus goed geregeld

De meeste medewerkers van Alliander en haar bedrijfsonderdelen vallen onder de cao voor Netwerkbedrijven. Op functies boven het niveau van onze cao-schalen, de zogenaamde 'functiecontracten' is de cao alleen voor bepaalde onderdelen van toepassing.

40 uur per week en ADV 

Als je regulier onder de cao valt, is een voltijd dienstverband op jaarbasis gemiddeld 38 uur per week. Feitelijk werken wij 40 uur per week. Deze extra uren (arbeidsduurverkorting 'ADV') zijn onderdeel van het Individueel Keuze Budget (IKB). Functiecontracten hebben geen ADV.

Verlof bepaal je zelf

Naast je wettelijke verlofuren krijg je per kalenderjaar, in je Individueel Keuze Budget (IKB) budget waarmee je extra verlof kunt kopen, altijd in overleg met je leidinggevende. Dit IKB komt neer op een percentage van 17,45% van je bruto jaarsalaris.

Duurzaam reizen

Wij stimuleren dat je bewust kiest hoe je naar je werk reist. Kies je voor het openbaar vervoer, dat kan ook want iedereen bij ons heeft een NS Business Card. Stap je liever op de fiets? Of besluit je om eens een dagje vanuit huis te werken? Voor de reizen waarin je het OV niet gebruikt, maar met eigen vervoer gaat kun je een kilometervergoeding declareren. Sommige functies komen trouwens in aanmerking voor een leaseauto in combinatie met een NS Business Card. 

Pensioen

Je pensioen bouw je op bij ABP, het pensioenfonds voor de overheid en onderwijs. Alliander draagt voor 70% bij aan  jouw pensioenpremie. Via het ABP is ook het nabestaandepensioen en een arbeidsongeschiktheidspensioen geregeld. In 2018 won Alliander de Pensioenpluim van ABP, een prijs voor bedrijven die het pensioenbewustzijn van medewerkers vergroten. Alliander onderkent het belang van goed werkgeverschap. Daartoe hoort een goede pensioenvoorlichting, zodat medewerkers ook na hun dienstverband bij Alliander financieel de zaken goed in orde hebben.

Korting op verzekeringen

Via het collectieve zorgverzekeringscontract bij Zilveren Kruis Achmea krijg je 10% korting op de basisverzekering en 15% op de aanvullende verzekering. Als je een aanvullende verzekering afsluit ontvang je een bruto tegemoetkoming van 360 EUR per jaar. Ook is er een vrijwillige aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering die je kunt afsluiten. Alliander betaalt deels mee aan de premie. Verder is er voor alle interne medewerkers een collectieve ongevallenverzekering afgesloten en kun je korting krijgen op verzekeringen.

Flexibel werken

Wij bieden jou de mogelijkheden én digitale hulpmiddelen om flexibel te werken, het beste uit jezelf te halen, beter samen te werken, meer werkplezier te hebben en een goede balans tussen werk en privé te houden. 

Jouw ideale mix tussen werk en privé 

 • Altijd en overal werken
  Maak afspraken met je leidinggevende en team over waar en wanneer jij jouw werk zo optimaal mogelijk kunt uitvoeren.
 • Flexibele werkplekken
  We hebben verschillende state-of-the-art vestigingen met flexibele werkplekken. Die werkplekken zijn voorzien van modern meubilair om te overleggen, ontmoeten, samenwerken of juist geconcentreerd (alleen) werken.
 • Digitaal samenwerken
  Je kunt gebruik maken van digitale hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld ons intranet (dat in 2016 nog de landelijke Intranet Value Award won!), Microsoft Lync voor video-overleg en een centraal digitaal documentbeheer.

Bring Your Own Device, als je wilt

Liever je eigen spullen gebruiken (BYOD)? Dat kan bij Alliander. Je kunt in veel gevallen bij ons je eigen telefoon en laptop gebruiken voor je zakelijke werk. Je geeft jezelf daarmee optimale flexibiliteit. En je draagt bij aan de duurzaamheidsvisie van Alliander, omdat je geen extra apparaten nodig hebt. 

Duurzaam fit en actief, want dat vinden wij ook belangrijk

Op een lege maag kun je niet werken. En daarom bieden de bedrijfsrestaurants op diverse locaties smakelijke, afwisselend én gezonde maaltijden aan; warm en koud. Daarnaast hebben sommige locaties een heuse barista in huis voor een heerlijke kop koffie. En we bieden op al onze locaties tweemaal per week gratis fruit aan. 
Verder hebben we het programma Héél Alliander Fit. Met Héél Alliander Fit werk je aan je gezondheid en ontdek je hoe jij fitter kunt leven én werken. 

Alliander Actief organiseert het hele jaar door eigentijdse activiteiten voor alle collega’s binnen Alliander. Van gezinsactiviteiten, zoals uitjes naar de Efteling, tot informatieve workshops.