20 kV in Friesland bijna klaar

Datum:

Liander is bijna klaar met de aanleg van de 20 kV-verbinding tussen Onderstation Burgum en de FrieslandCampina-fabriek in Gerkesklooster in Friesland. Vanaf mei dit jaar werkte Liander aan de aanleg van de verbinding, die nodig is vanwege de uitbreiding van de zuivelfabriek. 

Deze weken vindt de laatste gestuurde boring van één kilometer lengte plaats. Volgens planning kan eind oktober de spanning op de eerste set kabels worden gezet.

In het Friese Gerkesklooster brandde vorig jaar een van de fabrieksgebouwen van FrieslandCampina volledig af. Dit zorgde ervoor dat de plannen die het bedrijf had voor uitbreiding van de fabriek, versneld werden. Door deze schaalvergroting heeft de fabriek dus ook meer netcapaciteit nodig. Daarom wordt er nu overgeschakeld van een 10kV aansluiting naar 20kV.

Liander werkt aan het aanleggen van de 20kV-leiding vanaf Onderstation Burgum. Deze leiding loopt naar de fabriek in Gerkesklooster en zal langs de provinciale weg gelegd worden. Voor het leggen van de kabel moet een groot aantal gestuurde boringen, met een totale lengte van 20 kilometer, worden uitgevoerd. De totale kabellengte is circa 60 kilometer. Normaal gesproken wordt er gewerkt met kabellengtes van 500 meter maar speciaal voor deze opdracht wordt er gewerkt met kabellengtes van 1 kilometer.

Campina.jpg

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.