Gas

60+ en een nieuwe baan

Datum:

Jan Scherpenzeel werd op 62-jarige leeftijd boventallig vanwege een reorganisatie. Als oudere werknemer zag zijn positie op de arbeidsmarkt er niet rooskleurig uit, maar Jan weigerde zich daarbij neer te leggen. “Je kunt meerdere rollen vervullen binnen een bedrijf.” 

Jan merkte zelf al een tijdje dat hij bij bedrijfsonderdeel 'Assetmanagement' niet meer in de goeie functie zat. Hij besloot zelf verder te gaan kijken. “Ik wilde me niet laten leiden door organisatieveranderingen, maar bij mezelf blijven. Toch was het een onzekere tijd: vind ik nog wel iets?”

Tijd om te stoppen?
Al vrij snel vond Jan een detacheringsplek bij Technische Opleidingen, wat goed bij hem paste. Want in zijn vrije tijd werkt hij als examinator en trainer bij technische vakopleidingen. Maar uiteindelijk werd hij dan toch boventallig vanwege een reorganisatie op zijn oude afdeling. Jan ging niet bij de pakken neerzitten. “Natuurlijk heb ik wel gedacht: ik ben de 60 gepasseerd, is het dan nu tijd om te stoppen?  Maar dat beviel me niet. Ik wilde niet op een zijspoor terecht komen. Ik ben vertrouwen blijven houden dat er wel een baan voor me zou zijn. Je kunt meerdere rollen vervullen binnen een bedrijf.” 

Horizon verruimen
Jan ging netwerken, poetste zijn verouderde CV op en liet zich ondersteunen door een loopbaancoach van Alliander. “Ook zij vond het belangrijk om breed te blijven kijken en je horizon te verruimen. Je hebt altijd meerdere opties en daarmee ook meerdere keuzemogelijkheden, gaf ze aan. Maar je moet ze wel zien.”

Openstaan voor het onbekende
“Toen kwam de vacature voor engineer Gas voorbij. De manager en teamleider wilden me wel spreken, zij lieten zich niet afleiden door leeftijd. Maar zagen juist de voordelen van mijn jarenlange ervaring. Ik ben er inmiddels begonnen en het bevalt me heel goed. Mijn advies aan collega’s? Doe ook dingen waarvan je nog niet weet waar het eindigt. Sta ook open voor het onbekende. En blijf daarbij jezelf met alle plus- en minpunten.” 

Jan Scherpsenzeel met loopbaancoach Lidia van Engeland.JPG
Jan Scherpenzeel (rechts) met zijn loopbaancoach Lidia van Engeland: “Ik ben vertrouwen blijven houden dat er wel een baan voor me zou zijn.”