9 duurzame feiten van ons kantoor in Duiven

Datum:

Bij Alliander bepaal je zelf waar je werkt. Thuis, in de trein, op ons kantoor in Amsterdam, Haarlem, Arnhem of vanuit ons nieuwe kantoor in Duiven.  Dit gloednieuwe pand is een bijzonder project: van tien bestaande gebouwen is één nieuwe werkplek gerealiseerd, voor maar liefst 1550 medewerkers. De nieuwe locatie met heel veel duurzame weetjes. Benieuwd welke? We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

  1. Het golvende dak, 6.500 vierkante meter groot, heeft twintig lichtkoepels. Ze voorzien het gebouw van warmte en daglicht. De grote luifel zorgt ervoor dat het op zonnige dagen niet té warm wordt.
  2. Op de parkeerplaats zijn 32 laadpunten voor elektrische auto’s en 50 oplaadpunten voor elektrische fietsen en scooters.
  3. Op het dak van diezelfde parkeerplaats is plek voor ruim 5500 m2 aan zonnepanelen: genoeg om 430 huishoudens een jaar van stroom te voorzien.
  4. Het plafond in het restaurant is gemaakt van afvalhout (net als het hout aan de buitengevels). Normaal gaat dit soort afvalhout de verbrandingsoven in.
  5. In het restaurant zit je op stoelen die zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen.
  6. De verlichting in het pand is niet aangesloten op het 230V netwerk, maar op een apart 48v netwerk dat alle transformatoren, die onnodig energie verbruiken en warmte verspillen, overbodig maakt.
  7. Alle plafondplaten uit de oude gebouwen zijn bewaard gebleven. Zij hebben een nieuw verflaagje gekregen en zijn gewoon weer teruggehangen.
  8. Wat doe je met een berg oude stenen en puin afkomstig uit de oude panden? Hergebruiken natuurlijk. Veel puin van de oude gebouwen is verwerkt in de terreininrichting en de bestrating op onder andere de parkeerplaatsen.
  9. In de winter wordt warmte die ’s zomers is opgeslagen opgepompt om het gebouw te verwarmen. In de zomer gaat dit precies andersom: het grondwater uit de koude bronnen wordt opgepompt om het gebouw te koelen. We besparen op deze manier 60% op verwarming en 95% op koeling.

Dit is nog maar een greep uit alle weetjes. Meer weten? Bekijk de video.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.