"Aan de keukentafel praten we gewoon door over ‘t werk" - Family Ties

Datum:

Binnen Alliander is het niet ongewoon dat er familie-collega’s werken. Hoe is het om als familie voor hetzelfde bedrijf te werken? Heeft het voordelen? Of nadelen? En praat je ’s avonds aan de keukentafel dan alleen maar over het werk? We vroegen het aan Hans en Dwight Velders.

Binnen Alliander is het niet ongewoon dat er familie-collega’s werken. Hoe is het om als familie voor hetzelfde bedrijf te werken? Heeft het voordelen? Of nadelen? En praat je ’s avonds aan de keukentafel dan alleen maar over het werk? We vroegen het aan Hans en Dwight Velders.

Op een zonnige vrijdag staat een groepje Liander-mannen naast een flink gat in de stoep aan de Kanaalstraat in Nijmegen. Hans Velders (Uitvoerder Gas) en Dwight Velders (Allround Monteur Gas) stappen naar voren en geven een stevige handdruk. “Welkom bij de gasfamilie, leuk dat je ons tweeën komt interviewen!” Vader en zoon vertellen vervolgens honderduit over hun werk.

Doorgroeimogelijkheden

“Als Uitvoerder verzorg ik het werkpakket voor deze regio. Inmiddels loop ik al weer 40 jaar rond bij Alliander”, zegt Hans vol trots. “Dwight werkt hier nog maar net. Twee keer eerder had hij een open sollicitatie gestuurd. Helaas was er toen geen plaats. Dwight: “Hiervoor werkte ik in de ICT, daarna een tijdje in de autotechniek. Zelfs nog een paar jaar ‘in het gas’ bij een ander, kleiner bedrijf. Maar ik zocht meer vastigheid en meer mogelijkheden om te groeien. Mijn vader zei ‘probeer het nog eens een keer bij ons, ze hebben nú echt mensen nodig!’ Drie keer is scheepsrecht, zeggen ze: een maand geleden kon ik hier in de familie beginnen.”

Gasfamilie

Familie? Lopen hier dan nog meer Velders mannen en vrouwen rond? Neen. Het blijkt dat met ‘de familie’ het team bedoeld wordt. Hans: “Dit is een fijne regio. We doen alles voor elkaar. Heb je hulp nodig tijdens een klus, of vragen? Dan bel je een collega. Komt altijd wel iemand helpen. We hebben vertrouwen in elkaar – erg belangrijk in dit werk -  en nemen geen blad voor de mond. Alles leggen we op tafel, ook de irritaties. Die spreken we direct met elkaar uit. Hand er op, lachen, klaar, verder gaan. Net als in een echte familie.”

Keukentafel

Over familie gesproken… Praten jullie thuis nog veel over het werk? Dwight: “Ik woon nu tijdelijk bij mijn ouders, totdat mijn huis klaar is. En ja, thuis praten we vaak over ons werk. Dat komt ook omdat ik nog zo veel moet leren. Makkelijk dat ik dan thuis even bij mijn vader kan navragen”. Hans: “Negen van de tien keer gaat het tijdens het avondeten over werk. Ben natuurlijk ook reuzebenieuwd wat die jongen allemaal meemaakt op een dag, waar hij gewerkt heeft, of er nog iets raars gebeurd is. Want ja… alles in ons werk is uniek. Er zijn veel uitzonderingen waar we passende oplossingen voor moeten bedenken. En weet je, niet alles leer je uit de boeken. Uren maken, meters maken. En vragen. Vooral veel vragen. Daar is die keukentafel erg geschikt voor.” Dwight vult aan: “Als ik iets niet begrijp dan gaat mijn vader het meteen uittekenen. Hup, alle spullen aan de kant. Mijn moeder zie je dan wel eens denken ‘Ik ga wel even wat anders doen’, haha!”

Beter slapen

Dwight vertelt dat hij ook nog op de Alliander Technische Bedrijfsschool zit. Die kennis vult hij dus aan met de ‘bijscholing’ van zijn vader en collega’s. “Er is zó veel te leren binnen dit bedrijf. Dan is het fijn als je collega’s je mee op sleeptouw nemen en uitleggen hoe het werk én de werkprocessen lopen.” Wat is het belangrijkste dat je van je vader geleerd hebt tot nu toe? “Open en eerlijk zijn. Naar mezelf en mijn collega’s. Bij twijfel? Vragen!” Hans zegt: “Juist. Liever tien keer vragen dan één keer twijfelen of je het wel goed gedaan hebt. Slaap je trouwens een stuk beter van”. En Hans, wat heb jij van je zoon geleerd? “Alles wat nieuw is, is lastig als je ouder wordt. Al die computerprogramma’s en zo. Dwight heeft dat in no-time in de smiezen. Dan vraag ik hem nog wel eens: leg eens even uit.”

Dank voor dit interview. Ik zal jullie niet langer van het werk houden. “Ach, ik was toch al vrij vandaag”, zegt Hans. “Maar dat geeft niet! Kon ik meteen even kijken hoe het met Dwight gaat en wat hier in de grond ligt. Tja, het blijft fascinerend werk hè…”