Aantal Privacy & Security Officers groeit

Datum:

Alliander hecht veel waarde aan het zorgvuldig omgaan met privacygevoelige data gegevens van haar klanten en medewerkers en aan het beschermen van personen, gebouwen en eigendommen. Dat blijkt ook uit het feit dat het  aantal Privacy & Security Officers (PSO) groeit.  PSO’ers Anneke Luiten, Johan Rambi en Theo van der Vleut zijn trots dat zij nu gekwalificeerd Certified Data Protection Officer zijn.

 

Waar moeten we bij privacygevoelige data aan denken?
"Bijvoorbeeld een klant belt en heeft een vraag. Welke gegevens mogen vastgelegd worden en wie van de organisatie heeft toestemming om bij deze gegevens te komen? ",  schetst Anneke. "Je kunt niet te pas en te onpas gegevens gebruiken. Er moet altijd een reden voor zijn. Door onbewust en onbekwaam te handelen worden gegevens onjuist verwerkt. We ontwikkelen nu activiteiten om medewerkers hier juist bewust van te laten zijn. Wij hebben de taak om die duidelijkheid te brengen," zegt Johan.

Wat maakt jullie werk nu zo interessant?
“Door met mensen aan de slag te gaan en hen bewust te maken welke consequenties hun handelingen hebben, kunnen we een cultuur- en gedragsverandering realiseren. Daar gaat het mij om”, vertelt Johan. Anneke vult aan: "Je praat met iedereen in de organisatie, van alle niveaus en vanuit verschillende werkzaamheden. Dat maakt je werk heel divers."

Johan sluit af: “De opleiding die we nu hebben gedaan heeft ons inzicht gegeven wat er werkelijk in de wet staat en hoe je met de nodige spelregels om kunt gaan. Het wordt een ja, mits in plaats van een nee, tenzij. “

De rol van PSO’er binnen Alliander is niet nieuw. Het voortraject rondom de slimme meter heeft het in een stroomversnelling gebracht. In 2009 startte Johan als enige collega in deze rol, maar inmiddels hebben 10 collega’s hetzelfde takenpakket, zowel parttime als fulltime. De komende maanden kunnen we daarnaast nog meer uitbreiding verwachten bij dit team.

 

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.