Alliander collega’s in de ‘Duurzame Jonge 100’

Datum:

Is een duurzame toekomst mogelijk? Volgens Dominique Hermans en Sanne Preso wel. De twee wisten een plekje te veroveren in de Duurzame Jonge 100 lijst. Met welke duurzame oplossingen staan Dominique en Sanne op deze lijst?

Zodra het gesprek over duurzaamheid en circulariteit gaat, spat de passie er vanaf bij Dominique en Sanne. Niet gek, die thema’s lopen als een rode draad door hun nog jonge levens. Onder andere in hun dagelijks werk. Dominique, die circulair beleid maakt bij MVO, en Sanne, die de circulaire beleidsmakers adviseert en ervoor zorgt dat dat beleid wordt uitgevoerd. Ze komen elkaar dan ook vaak tegen.

Alternatief voor olie

Sanne werkt nu ruim een jaar als Consultant Duurzaamheid & Circulaire Economie bij Liandon Energy Consulting (nu Qirion geheten). Ze werd onder meer genomineerd door haar onderzoek naar alternatieven voor olie in transformatoren. Sanne steekt haar ambitie niet onder stoelen en banken: “Olie in transformatoren belast het milieu. Laten we kiezen voor alternatieven, die zo min mogelijk effect op het milieu hebben. Bijvoorbeeld re-geraffinneerde olie, olie die we eerst schoonmaken en daarna opnieuw gebruiken.”

Sanne Preso

Gerecycled koper

De laatste tijd is koper de verbindende factor tussen Sanne en Dominique. Bijvoorbeeld het koper in onze slimme meters. Dominique werd voor de Duurzame Jonge 100 genomineerd door haar werk bij de verduurzaming van onze nieuwste versie van de slimme meters. Een ontwikkeling die beter bekend staat als de Fair Meter. “Het nieuwe ontwerp van één van de meterleveranciers, Landis+Gyr, bevat nu gemiddeld 21% minder plastic en 10% minder staal”, legt Dominique uit. “Ook is er nu gerecycled koper toegepast in de meter. Veel beter dan nieuw koper uit mijnen, want koper wordt snel schaars.”

Milieuvriendelijk aluminium

De schaarste van koper was de reden van een recent onderzoek door Sanne en haar collega Hendrik de Vries en een belangrijke reden voor haar nominatie voor de Duurzame Jonge 100. Sanne: “Koper wordt gewonnen uit Chileense mijnen. Om het mineraal hier te krijgen moeten duizenden kilometers worden afgelegd. Veel CO2-uitstoot dus. Een veel betere optie is aluminium, dat we op veel meer plekken op aarde kunnen winnen. En waar we koper krijgen door dynamiet in de mijn te laten ontploffen, daar winnen we aluminium op een veel milieuvriendelijke manier. Alleen de bovenste laag van de grond met planten en bloemen hoeft afgeschraapt te worden. Nadat het aluminium is verzameld, kan de laag grond weer terug worden gelegd en kan de natuur weer zijn gang gaan.” Naar aanleiding van Sanne’s onderzoek richtte de Groene Netten Coalitie een werkgroep op die verder werkt aan kopervraagstukken, zoals recycling van koper op hoogwaardig niveau. Alle grote netbeheerders zijn hierbij aangesloten.

Duurzaam kwartje valt

Sanne en Dominique zien de duurzame toekomst van Alliander zonnig tegemoet. “Bij steeds meer mensen valt het duurzame kwartje", merken beide op. “Leveranciers bieden bij aanbestedingen met trots nieuwe groene ontwerpen aan”, zegt Dominique. “Bijvoorbeeld bij de nieuwste slimme meter, maar ook bij kabels, schakelstations en garnituren. Dat levert veel nieuwe motivatie op.” En Sanne: “Circulair is voor veel collega’s nog een lastig woord. Zonder het te weten zijn ze al enorm met circulariteit bezig. Bijvoorbeeld monteurs die goede ideeën hebben over hoe ze niet meer in gebruik zijnde gasleidingen kunnen hergebruiken.” Om hen heen zien Sanne en Dominique steeds meer gave initiatieven. “Neem het hergebruik van onze assets”, noemt Dominique. “Door transformatoren en stations een tweede leven te geven, bespaarden we in 2017 ruim 800.000 euro. En wat te denken van onze nieuwe veiligheidskleding, waarbij circulariteit een belangrijke voorwaarde is.”

Dominique Hermans

‘Buy nothing new’

Het zal je niet verbazen. Ook privé zijn de twee duurzaam. “Met minder spullen ben ik een gelukkiger mens geworden”, realiseerde Dominique zich, nadat ze zichzelf twee jaar geleden de ‘Buy nothing new’ stijl aanmat. “Hoe ik dat doe? Ik stel mijzelf eerst de vraag: heb ik echt iets nodig? Is het antwoord ja, dan ga ik op zoek. Door iets te ruilen, bijvoorbeeld kleding met vriendinnen. Of ik koop tweedehands. Er is al zo’n overvloed aan spullen geproduceerd. En het scheelt enorm in de portemonnee, terwijl de kwaliteit vaak even goed is.” Ook Sanne kiest voor duurzaamheid door bijvoorbeeld altijd met het openbaar vervoer te reizen en door heel erg bewust te zijn van haar elektriciteitsverbruik. In haar studententijd ontving ze maandelijks een energierekening van 7 euro. Hoe? Door goed te isoleren en alleen zuinige apparaten te gebruiken.

* De Duurzame Jonge 100 geeft een overzicht van jonge ondernemers, young professionals en studenten die aantonen dat een duurzame toekomst mogelijk is. De 100 jongeren zijn een bron van inspiratie voor elkaar en de gevestigde orde! Uit alle inzendingen koos een 10-koppige jury de meest inspirerende jonge koplopers. Niet één winnaar, maar honderd winnaars. Want dat past bij de nieuwe generatie die denkt in samenwerken en elkaar versterken.