Alliander toont innovaties tijdens stralende StartupDelta Summit

Datum:

Gelderland was gisteren gastheer van de StartupDelta Summit. Op een zonovergoten Industriepark Kleefse Waard in Arnhem werkten 2000 startups, ondernemers, beleidsmakers en wetenschappers samen om de innovatie in Nederland verder te versterken en te bouwen aan de toekomst van Nederland.

Werk maken van innovatie

Gedeputeerde Michiel Scheffer:
‘Nederland heeft een goede uitgangspositie als innovatieland, met een gunstige ligging, een hoog opgeleide bevolking en universiteiten die behoren tot de wereldtop. Het is nu tijd om werk te maken van innovatie en ervoor te zorgen dat startups sneller kunnen starten, groeien en internationaliseren’.

Grootste Innovatie Evenement

Dit jaar vond de StartupDelta Summit plaats op het Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem, een vernieuwend complex voor duurzaam en industrieel ondernemen.
Met 2300 deelnemers, 15 strategische sessies, 40 open sessies, 30 sprekers, 3 battles, 2 talkshows, 1 studentendebat, 10 challenges en 50 innovaties is de Startup Delta Smit het grootste innovatie evenement in Nederland. De Summit wil nieuwe en onverwachte verbindingen tot stand brengen om het startup-ecosysteem te versterken en het enorme innovatie-potentieel van Nederland maximaal kunnen benutten.

Vrouwen en Techniek

Meer dan 60 landelijke en regionale organisaties en bedrijven zijn betrokken bij de organisatie van de StartupDelta Summit. Speciale aandacht gaat uit naar de thema’s vrouwen en techniek en inclusiviteit. Een groep van 50 van tevoren genomineerde ‘ecosyteembouwers’ wordt in het zonnetje gezet.
In aanwezigheid van Startup Envoy Constantijn van Oranje ging de Summit van start. Naast werksessies waren er op het innovatieplein live demonstraties te zien van de nieuwste toepassingen van doorbraak technologieën door startups in Nederland.

Alliander op Innovatieplein

Als partner van de Summit toonden we een aantal energie-gerelateerde innovaties. Dit draagt bij aan de doelstelling van de Summit om samen met startups, ondernemers, beleidsmakers en wetenschappers de innovatie in Nederland verder te versterken.
Op het innovatieplein gaf  Alliander DGO een demo van een bewonersplatform om duurzame energiekeuzes te maken voor een energieneutrale buurt en Sim-CI toonde een VR simulatieplatform waarmee steden de impact zien van gebeurtenissen op de infrastructuur en maatregelen kunnen nemen.

Samenwerking transitie E-vervoer

De provincies Gelderland en Overijssel, Alliander, Enexis en ElaadNL werken samen aan de transitie naar elektrisch vervoer. Provincies willen ideeën ophalen uit de markt en kijken hoe zij een platform kunnen bieden om de meest interessante ideeën in een pilot te faciliteren. Tijdens het themacafé duurzame mobiliteit werden creatieve ideeën uitgewisseld.

Virtual Power Plant tijdens Innovate X Change

Tot slot presenteerde Ilse Wissink van Energy eXchange Enablers ’s avonds op het hoofdpodium de Virtual Power Plant. Hierin zijn 46 huishoudens gekoppeld, worden met het slimme besturingssysteem R.E.X. de batterijen aangestuurd en het transactieplatform ENTRNCE zorgt voor een koppeling met de energiemarkt. De Virtual Power plant (onderdeel van het Europese subsidieproject City-Zen) laat een tastbaar voorbeeld zien van de energietransitie in de praktijk. Het is een schaalbaar voorbeeld voor veel toekomstige projecten.