Betrouwbaar netbeheer.jpg

Betrouwbare data belangrijk voor netbeheerder

Datum:

Digitale informatie wordt steeds belangrijker in ons dagelijkse, operationele werk. Voor bedrijfsvoering, de afdeling die onze energienetten aanstuurt, is het verschil overduidelijk. “Twee jaar geleden pakten we er papieren schema’s bij in geval van een storing. Nu staat alles digitaal op het scherm.”

Het bedrijfsvoeringscentrum krijgt signalen over een middenspanningstoring en komt in actie. Schema’s erbij, uitzoeken hoe er kan worden omgeschakeld om het storingsgebied te isoleren, en monteurs er naartoe sturen. Bedrijfsvoerder Germben Kuiper: “Op het scherm zien we exact hoe het net is opgebouwd. We kunnen eenvoudig inzoomen op een ruimte of verbinding. Met een paar klikken heb ik alle informatie op mijn scherm en kan ik handelen. Informatie op mijn scherm moet dus 1-op-1 kloppen met de situatie buiten.”

Dezelfde data 
Om de actuele situatie in het middenspanningsnet nóg duidelijker in beeld te brengen en het net in toenemende mate op afstand te kunnen bedienen, wordt steeds meer gewerkt met systemen die dezelfde data als bron hebben. Germben: “Uiteindelijk moet het proces zo ingericht zijn dat de data altijd klopt.”

Eén Liander Control Room
In de komende jaren worden de twee bedrijfsvoeringscentra geïntegreerd tot één Liander Control Room (LCR), de centrale plaats voor de aansturing van onze netten en verdere digitalisering van de bedrijfsvoering. Betrouwbare data is hierbij een belangrijke succesfactor.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.