Bijzondere les over windenergie

Datum:

Hoe maak je een stad duurzaam? Deze vraag stelden we 180 hoogbegaafde kinderen uit Amsterdam. Dat leverde een hoop goede ideeën op. Voorafgaand aan deze eindopdracht mocht Thom Versteeg, consultant elektrotechniek bij Alliander, samen met vier collega’s lesgeven over windenergie.

“Sommige kinderen konden voor de les al haarfijn uitleggen hoe het opwekken van windenergie in zijn werk gaat,” vertelt Versteeg. “Best indrukwekkend, als een kind van tien je dat kan vertellen. Wat ga je zo’n leerling tijdens de les nog bijbrengen?”

Laat maar waaien

Gelukkig voor Versteeg en zijn collega’s werden de lessen erg enthousiast ontvangen. “We vertelden eerst wie wij waren en waar Alliander voor staat. Daarna lieten we de leerlingen zelf een windmolen bouwen en hier met hulp van ventilatoren energie mee opwekken.”

In totaal kregen zeven klassen van twintig leerlingen - met elk een IQ van boven de 130 - les van collega’s van Alliander. “De overige vijf klassen van stichting Amos-Uniq hebben les gehad bij “Laat maar waaien” in the Valley. Een windpark waar ook Urban Wind, een initiatief van Alliander trainees, aan mee heeft gewerkt. Uiteindelijk hebben alle leerlingen dus les over windenergie gehad.”

De duurzame stad

Uiteindelijk moesten de kinderen een idee maken voor een compleet duurzame stad. “Deze kinderen kunnen een draai geven aan de principes die ze hebben geleerd”, aldus Versteeg.  “Daar komen hele bijzondere en complete ideeën uit.”

Op het afsluitende evenement in Amsterdam werd er door elke klas één idee gepresenteerd. “De klas die won had een model van een school gemaakt met alles erop en eraan. Van regenwatercollectoren met waterkrachtturbines die elektriciteit opwekken op het moment dat je het water verbruikt, tot een windmolen op zee die ook golfenergie omzet in elektriciteit. Zelf was ik erg onder de indruk van het idee van een schoen die elektriciteit opwekt. Het bestaat al wel, maar de complexiteit van de oplossing die de leerlingen hadden bedacht was indrukwekkend.” 

Er loopt genoeg talent voor de toekomst rond, volgens Versteeg. “Als we deze jongeren enthousiast weten te houden, komt het met de energievoorzieningen in de toekomst wel goed.”

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.