’Buiten gebeurt het’

Datum:

In Arnhem, aan het begin van de Sonsbeeksingel, staat een installatie van Liander met ernaast een klein paaltje. 'Kathodische Bescherming' (KB) staat erop. Dit is het meetpunt waar ‘KB-specialist’ Paul Krijt het spanningsverschil tussen stalen gasleiding en de bodem meet. ‘Elke buis krijgt een speciale coating’, legt Paul uit. ‘Dat is de primaire bescherming. Maar daarnaast beschermen we de buizen actief door KB. We verbinden de buis dan met een KB-bron. Die maakt het potentiaal van het stalen oppervlak negatief en dat voorkomt de elektrochemische corrosie.'

Paul trekt de kast open, stopt een referentie-elektrode in de grond en sluit zijn multimeter aan op de installatie. “Dit is een gelijkrichter, waarmee we over kilometers lengte stalen gasleidingen van KB voorzien.” Het cijfer op het display van de installatie schommelt tussen 1,800 en 2,100 volt. “Voldoende”, oordeelt Paul. Toch zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Zoals de bodemgesteldheid of, zoals op deze plek in Arnhem, het naastgelegen spoor. “Als ProRail problemen heeft met de elektriciteitsvoorziening, dan zien we dat hier direct terug omdat dit van invloed is op de spanning die we meten.”   

In totaal zijn er in het Liander gebied 13.000 meetpunten. Elk meetpunt wordt gemiddeld eens per jaar bezocht. De gelijkrichters (ca. 250 stuks) worden eens per kwartaal bezocht. Daarnaast doen KB-specialisten de gegevensanalyse en zetten ze onderhoud uit en staan ze aan de tekentafel bij een nieuw gasnet of als er een wijziging in het bestaande gasnet plaatsvindt. “Om het werk gedaan te krijgen, heb ik geleerd om prioriteiten te stellen. Daarnaast werken we aan standaardisatie, zodat iedereen binnen Liander en de aannemers op dezelfde manier het werk uitvoeren. Dat voorkomt vervuiling van de gegevens en verhoogt de efficiëntie.” Paul verwacht ook veel van de digitalisering. Het verwerken van de KB metingen is een handmatig en complex proces. In 2018 start hij met een nieuwe digitale meettechniek. "Dit minimaliseert menselijke fouten en we kunnen verstoringen sneller opmerken en verhelpen." Bovendien krijgen de gelijkrichters een modem en wordt het mogelijk om alle gegevens op afstand uit te lezen. "Meer kantoorwerk is op dagen als vandaag ­– met vrieskou en natte sneeuw – wel prettig, maar ook jammer. Buiten gebeurt het.”

Heeft de uitfasering van aardgas nog invloed op het werk van Paul? Hij meent stellig van niet. “Het netwerk is er. En zo lang de leidingen er liggen, moeten we er zuinig op zijn en ze beschermen. Want wellicht zijn ze te gebruiken voor andere energiedragers." Hij lacht: "Als we dat goed doen, dan maak ik niet meer mee dat de leidingen gaan lekken door materiaalverlies als gevolg van corrosie.”