De voedselbank, maar dan voor energie

Datum:

Stel, je bent uit eten met kennissen en het gesprek gaat over werk. Jij werkt bij Alliander en wilt uitleggen waar je mee bezig bent, maar de anderen aan tafel werken in een compleet andere branche en hebben geen technische achtergrond… Hoe leg jij dan uit waar je aan werkt en dat jouw werk zo waardevol is? En hoe zorg je dat de anderen snappen wat je vertelt? Onze collega Dominique Joskin beschreef zijn verhaal. 

Twee maanden geleden. Een etentje met kennissen van mijn vriendin. Het voorgerecht net gehad en een fles wijn gaat open. "O, dus je doet iets met energie?" Ik knik instemmend en haal mijn schouders op. Laat maar. Het is niet eenvoudig om uit te leggen dat je allerlei projecten doet om de energievoorziening betrouwbaar te houden. Want dat is toch al zo? Energie is zo gewoon geworden dat men er niet meer over nadenkt.

Binnen 5 seconden raak
Afgelopen vrijdag. Eenzelfde setting en ik waagde het nog maar eens: "We zijn bezig met het helpen oprichten van een energiebank." ‘‘Zoiets als de voedselbank, maar dan voor energie?" Bingo! Binnen vijf seconden raak. 

Wat de Energiebank is? 
De Energiebank biedt tijdelijke ondersteuning aan mensen die te weinig geld hebben om hun energierekening te betalen. Het werkt net als de Voedselbank, maar dan voor energie. Met donaties betaalt de Energiebank tijdelijk de energierekening, zodat klanten meer geld overhouden om zo snel mogelijk uit de financiële problemen te komen. En daar blijft het niet bij. De Energiebank geeft ook tips over energiebesparing om de energierekening structureel te verlagen. Dus: tijdelijke hulp met een langdurig effect. Vanuit Alliander ondersteunen wij bij het oprichten van de Energiebank. Samen met enkele andere collega’s denk ik met deze stichting mee, proberen we donateurs te werven en processen uit te denken. Zo helpen we de organisatie op weg. 

Denktank 
Het idee van de Energiebank spreekt tot de verbeelding in mijn omgeving. Ik vind het écht gaaf om er aan mee te werken en de spelregels te maken. Want wat doe je wanneer een potentiële donateur fysiek zonnepanelen wil doneren? Of wanneer iemand energie wil geven, maar zelf niets opwekt? We gaan nu een pilot starten en willen 20 huishoudens helpen. En in 2016 moet de stichting staan als een huis. Ik ben trots op dit initiatief, want het past precies bij wat wij als Liander doen: ‘Energie bereikbaar houden voor iedereen.’

Energiebank2.jpg

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.