Einde van de Ramadan

Datum:

Net als veel andere collega’s heeft Amal er reikhalzend naar uitgekeken: het Suikerfeest! Een feest om het einde van de Ramadan te vieren. Wat voor invloed heeft vasten eigenlijk op jouw werkritme? Hoe hou je het vol als je gedurende de dag niet eet en drinkt? Amal Benmoussa-Joubid, medewerker Klantenservice bij Alliander, vertelt ons hoe zij de laatste weken heeft ervaren.

Hoe heeft de Ramadan jouw werk beïnvloed?
“Je merkt wel dat je vermoeider bent dan anders. Mijn collega’s houden wel rekening met me. Ze proberen me niet te vragen wat ik wil drinken. Ontzettend aardig. Overigens vraag ik wel of ik voor anderen iets te drinken mee kan nemen. Ik heb er geen moeite mee en ik vind het niet erg als iemand naast mij zijn lunch verorbert. Het vasten is een mindset. Je stelt je er ook lichamelijk en geestelijk op in. Tussen de middag ga ik meestal een rondje lopen.”

Is de Ramadan ieder jaar even zwaar?
“Nee, want ieder jaar schuift de Ramadan naar voren (10 dagen), zodat er een tijd komt dat we in de winter vasten. De zomers zijn het zwaarst. De eerste dag is eigenlijk ook gelijk de moeilijkste dag. Ik heb dan ook last van hoofdpijn. Vanaf de derde dag is het prima te doen.”

Wat betekent de ramadan voor jou?
“Het is een maand van bezinning; je komt meer tot jezelf. Ik kom er altijd heel dankbaar uit. Er zijn gewoon heel veel mensen die het veel minder hebben dan wij en daar sta je dan veel meer bij stil.”

Wanneer begint het Suikerfeest en wat houdt dit in?
“De Turken houden rekening met de astronomie en voor hen is het Suikerfeest op 5 juli, vandaag dus. Ons Marokkaanse gezin heeft gisteravond gewacht op bericht vanuit Saoedi-Arabië. Wij zien dat op een Saudische tv-zender net voor zonsondergang. Voor ons begint het Suikerfeest, weten we nu, op woensdag en gelukkig ben ik vandaag en morgen vrij.  ’s Ochtends ga je dan naar de moskee, althans diegenen die vrij zijn. De verdere dag staat in het teken van familie en vrienden bezoeken en samen eten. Officieel duurt het Suikerfeest drie dagen, maar ik vier het één dag.”

Wij wensen iedereen die de Ramadan afsluit een gelukkig Suikerfeest! Oftewel: Aid Fitr moubarak said!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.

Reacties

 • Gamisa

  deze ramadan had zeker indderdaad vermoeider dan normaal, voor de rest ook nergens anders last van gehad.
  de Ramadan is toch een van de beste maanden die je dichterbij je familie brengt en dichterbij je geloof. Fijne Suikerfeest

 • Mounia Arkhouch

  Aid Moubarak Said! Een fijne Aid voor alle collega's die het vasten vandaag/morgen afsluiten. Geniet met je geliefde van alle lekkernijen!

 • Joy Lodarmasse

  Smakelijk suikerfeest !

 • Judith

  Wauw Amal wat mooi! (en een super gave en mooie foto)