technisch_trainee_Thom Versteeg.jpg

Energiesysteem van de toekomst testen

Datum:

In Heerhugowaard werken we mee aan de nieuwe proeftuin EnergieKoplopers. Tweehonderd huishoudens gaan ‘automatisch’ energie gebruiken op het moment dat er lokaal veel wind of zon is. Technisch trainee Thom Versteeg maakt deel uit van het onderzoeksteam in deze proeftuin.

“Als bij veel huishoudens tegelijk veel zonne-energie wordt opgewekt en op dat moment niet wordt gebruikt, kunnen er ‘energiefiles’ op het net ontstaan. In de proeftuin EnergieKoplopers testen we bij 200 huishoudens hoe zij deze files kunnen voorkomen door energie te gebruiken op het moment dat er lokaal veel wind of zon is.” 

“Dit gebeurt in een wijk waar lokaal veel elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen: Stad van de Zon. Een perfecte plek voor deze proeftuin waar we aan deelnemen met Essent, IBM, ICT (ICT Automatisering), NRG031 en de Gemeente Heerhugowaard. Woningen in de wijk zijn aangesloten op een energiesysteem dat met een slim apparaat in huis communiceert. Het slimme systeem regelt automatisch dat apparaten, zoals een elektrische boiler of warmtepomp, op het juiste moment energie opslaan of verbruiken. Zo kan zonne-energie overdag gebruikt worden om water in de boiler te verwarmen en kunnen bewoners dit warme water ’s avonds gebruiken om te douchen. En het mooiste is dat bewoners daar zelf helemaal niks voor hoeven te doen.” 

“Voor het eerst doen we hier ervaring op met een nieuw marktmodel en IT-platform, het Universal Smart Energy Framework (USEF). USEF brengt energieconsumenten, leveranciers en netbeheerders samen en stelt hen in staat om flexibel energie te kopen en verkopen . Daar zit een heel IT-systeem achter, het is mijn taak om het systeem namens Alliander steeds te testen.  Ik analyseer de resultaten en zie er op toe dat benodigde aanpassingen worden gedaan. Een hele verantwoordelijkheid in dit grote project. Omdat de projectgroep vrij klein is, word je al heel snel een autoriteit in jouw werkterrein.” 

“Ik krijg nu op een totaal andere manier te maken met een onderwerp waar ik mij ook in mijn studie al mee bezig heb gehouden: smart grids, oftewel nieuwe technologieën om het elektriciteitsnet te beheren, nu steeds meer apparaten worden aangesloten die lokaal een forse vraag of aanbod van stroom op het lokale net veroorzaken. Zoals in een wijk waar alle huizen zonnepanelen hebben, en er veel meer wordt opgewekt, dan op dat moment verbruikt. Dit betekent dat straks netbeheerders, producenten en consumenten hun verbruik vaker onderling moeten afstemmen, om overbelasting van het lokale net te voorkomen. Theoretisch is het allemaal mogelijk, maar in de proeftuin zie je dat er altijd dingen die je vooraf niet had voorzien. Voor mij is deze opdracht in mijn traineeship een heel leuke manier om hiermee praktijkervaring op te doen.”

technisch_trainee_Thom Versteeg.jpg
 

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.