"Gestuurde boringen deden we gewoon met de hand"

Datum:

Als zestienjarig jochie ging Jan Scherpenzeel aan de slag bij Alliander. Toen nog de Veluwse Gas Maatschappij (VGM). Want we hebben het over zo’n 50 jaar geleden. Binnenkort gaat de expert op het gebied van aardgas met pensioen. We blikken terug en kijken vooruit.

De eerste werkdag, herinner je die nog?

Ja, zeker! Bijna als de dag van gisteren. Als je achterom kijkt, dan zijn die 50 jaar voorbij gevlogen. De eerste werkdag meldde ik mij netjes op tijd bij VGM om kwart voor 8 in de ochtend. Een half uur later zat ik nog steeds te wachten op het bankje. Niemand die mij kwam halen. Toen ik nogmaals aangaf dat het vandaag mijn eerste werkdag was, werd gezegd: "Ja, dat weten we. We komen zo bij je”. Gelukkig worden nieuwe collega’s nu beter ontvangen, grapt Jan.

imageWaarom koos je voor de Veluwse Gas Maatschappij?

Mijn oom werkte daar bij de salarisadministratie. Zowel mijn vader als mijn oom vonden het beter om de techniek in te gaan. Ik werkte eerst bij een groothandel, deed daar veel fysiek werk en was dan ook echt een spijker. De grote vraag naar technici die we nu hebben, was er toen ook. Als leerling monteur kon je eigenlijk overal terecht”.

En wat heb je in die 50 jaar allemaal gedaan?

Ik ben begonnen met het repareren van watermeters. Want water zat toen ook nog in het pakket. Ik ben veel opleidingen gaan volgen en ben op die manier doorgegroeid. Eigenlijk heb ik het hele bedrijf wel gezien. Van leerling monteur naar storingsmonteur, inspecteur, senior opdrachtbeheerder en assetmanager. En daarnaast heb ik ook nog bij Opleidingen gewerkt en ben ik 25 jaar hoofd BHV geweest in Apeldoorn, Duiven en Arnhem.

Inspecteur? Dat kennen we nu niet meer toch?

In die tijd gingen energiebedrijven nog langs bij woningen en bedrijven om veilige situaties te handhaven en keuringen uit te voeren van de binneninstallaties. Ik weet nog goed dat we met enige regelmaat met de ME op pad gingen om op woonwagenkampen afsluitingen uit te voeren omdat de energierekening niet betaald was.

Wat was het grootste verschil met nu?

Er zijn natuurlijk heel veel verschillen. Het mooie was dat we vroeger eigenlijk bijna geen wanbetalers hadden. Er "Dat vroeger alles beter was, is maar ten dele waar". moest contact betaald worden. Mensen kwamen met een zakje geld om de rekening te betalen of gooiden de muntjes in de muntmeter. Een ander groot verschil is dat ik met de fiets langs alle klussen ging. Aan beide kanten een fietstas waar het materiaal in zat. Er was geen afdeling Logistiek. Tuurlijk, de grotere materialen werden wel gebracht. Maar dat vroeger alles beter was, is maar ten dele waar. Het werk was fysiek allemaal veel zwaarder. Een gestuurde boring deden we gewoon met de hand.

We gaan stoppen met aardgas. Wat vind jij daarvan?

Toen ik begon met werken was de omslag van stadsgas naar aardgas in volle gang. Mensen moesten hun gasfornuizen allemaal laten ombouwen. Aanhangers vol fornuizen werden langsgebracht. Wij maakten ze dan geschikt voor aardgas. Toen werd al gezegd dat we tegen 2010 maar eens moesten kijken of er nog wel voldoende van zou zijn. Een soort zelfde omslag gaat nu ook weer komen. De gasrotonde gaat er voor Nederland heel anders uitzien. De gaskraan gaat langzaam dicht. Er zal steeds meer gekeken worden naar alternatieven.

Hoe verwarmen wij onze woningen in 2050?

Het blijft moeilijk te voorspellen en ook ik heb geen glazen bol. Maar zon, wind en aardwarmte gaan denk ik een hele grote rol spelen."Het is moeilijk om 30 jaar vooruit te kijken". Ik vermoed dat een monteur tegen die tijd ook een groot deel achter zijn laptop doorbrengt. Maar ergens zullen er toch ook handelingen gedaan moeten worden. Het is moeilijk om 30 jaar vooruit te kijken. Maar het komt best goed.

Vind je het niet jammer om juist nú te stoppen met werken?

Ik ben er klaar voor. En dat betekent niet dat er klaar mee ben hoor. Maar het valt niet mee om alles nog bij te houden. Tegenwoordig gaat alles via de pc en worden er allerlei planningen gemaakt. Vroeger deed je alles zelf. Nu moet je alles aanvragen. Je komt op een leeftijd dat je die veranderingen allemaal niet meer bij kunt benen. 

Hoe gaan je dagen er straks uitzien?

Ik ga mij niet vervelen. Af en toe zal ik nog als examinator bij Kiwa rondlopen. En ik ben actief bij de voetbal – en tennisvereniging. Dus dat komt wel goed. Ik heb genoten van mijn tijd bij Alliander en alle voorgangers. Het is een goede werkgever. Er zijn maar weinig bedrijven die de zaken zo goed voor elkaar hebben.