Grootmoeders genen - Allianders Tech Women

Datum:

Op nationaal niveau wil men meer vrouwen in de techniek. Ook bij Alliander hebben we dit hoog in het vaandel staan. In dat kader volgen we een aantal vrouwelijke collega’s die recent in een voornamelijk ‘mannenvak’ zijn gestapt. Collega Martine is sinds een jaar werkzaam als Projectmanager Elektra bij team Aanleg Amsterdam Noord. Zij is de enige vrouwelijke project manager Elektra in het westent, dat betreft de regio’s Amsterdam, Leiden, Haarlem en Alkmaar.

Hoe ben je bij Liander terechtgekomen?

“Ik was op zoek naar m’n droombaan. Een bureau bemiddelde mij voor een detacheringsopdracht. Voor het project nazorg moest iemand op fulltime basis beginnen. Nu is er inmiddels een nazorg team en is de afdeling dus hard gegroeid.” Het werk dat Martine tot dit voorjaar uitvoerde, ging om administratieve, revisie werkzaamheden en alle financiële afwikkelingen. Dat betekent dat tekeningen die van aannemers terugkomen worden verwerkt in het Liander systeem. 

Huidige rol

“Ik zorg in mijn werk dat het project wordt uitgevoerd met behulp van een engineer en een uitvoerder. Nu heb ik zo’n 10 à 15 projecten onder mijn hoede. Het is leuk en afwisselend werk. Waar ik weleens tegen aan loop zijn bodemzaken, asbest en vergunningsprocedures. 
Uiteindelijk is het doel om de rol van de huidige projectmanager over te kunnen nemen wanneer nodig. Hij werkt mij in en begeleidt mij, dat is fijn. Op financieel vlak wil ik me verder ontwikkelen. Verder vind ik het leuk om mensen te motiveren, om samen het werk voor elkaar te krijgen.”
Eigenlijk zie je alleen in overleggen met partners zoals gemeente Amsterdam en NUON-vrouwen in werkvoorbereidersrollen. Ik kom nagenoeg geen vrouwen in vergelijkbare functies tegen. Laatst was ik bij Lianne, het vrouwennetwerk van Alliander, op een vrouwendag van netbeheerders. Ook daar ontmoet ik geen evenknieën.

Grootmoeders genen

Waarom koos je voor techniek? “Voor mij was het kiezen voor techniek niet iets geks maar juist de normaalste zaak van de wereld. Mijn oma was mede-eigenaar van een carrosseriebedrijf en deed daar voornamelijk  de financiële administratie. Mijn ouders hebben beiden een bouwkunde achtergrond en stimuleerde mij niet speciaal om voor techniek te kiezen. Het maakte hen niet uit welke richting ik zou kiezen, “als je het maar leuk vindt.” M’n moeder zei wel dat je goed moet nadenken over wat je gaat doen. Daarom bezochten we veel open dagen van opleidingen en zwierven we van accountancy naar techniek. Ik startte met VMBO Theorie. Daar vond ik al snel de richting Metalektro erg leuk zoals schakelschema’s maken. Dit koos is dan ook als extra vak. Een docent vroeg destijds: “Weet je het zeker?” Het was niet ‘normaal’ dat een meisje deze richting koos. Ik had altijd leuke gesprekken met m’n moeder omdat zij goed was in constructieberekeningen. Dat kwam vaak goed van pas tijdens proefwerken. Dus mijn vriendin en ik haalden vaak negens en tienen, weleens tot frustratie van de docent, haha!”

Bouwkunde

Na de VMBO-T startte Martine met MBO Bouwkunde. Deze keuze was snel gemaakt omdat ze verschillende kanten van de techniek wilde leren. Een zelfde soort keuze volgde naar haar MBO. “Ik oriënteerde me om de dingen die ik leuk vond te kunnen combineren.” Wat ik nog miste binnen Bouwkunde vond ik in de richting Technische Bedrijfskunde. Ook deze studierichting was snel gekozen om dit op HBO niveau te gaan doen aan de Hogeschool Utrecht. Deze studie heb ik vorig jaar afgerond.”
Ook hier was er één ‘damesduo’. Vaak was ik samen met nog een dame de enige in de groep. Ik voel dat niet als een issue, omdat je het bij je opleiding ook al weet dat er weinig dames zijn.

Top en tip

Wat ik top vind aan Alliander is de kansen die je krijgt om je te ontwikkelen en een reden waarom veel jonge mensen hier willen beginnen. Wat anders kan, is om de werkvloer meer te laten meedenken in het proces omdat er vaak goede ideeën zijn.
Wat ik mee wil geven aan meiden in het algemeen: “Kies wat je leuk vindt en laat je niet tegen houden omdat andere meiden iets anders kiezen!