"Hé, ben je er nu al?"

Datum:

Dat krijgt monteur Stefan Pisanu de laatste tijd vaak te horen. Sinds februari rijdt hij op zijn driewielmotor naar gasstoringen in Amsterdam-Centrum. Op zijn motor is hij sneller ter plekke om de situatie veilig stellen. Dat geeft klanten een veiliger gevoel en de brandweer kan sneller aan de slag.

Meer toeristen op straat, woningen en kantoren die in rap tempo worden bijgebouwd, steeds grotere mensenmassa’s op evenementen. De Amsterdamse binnenstad wordt steeds minder goed bereikbaar. Probeer in deze drukte maar eens snel de plek te bereiken waar melding is gedaan van een gaslucht of een geraakte gasleiding. En dat in een stad waar in 2017 ruim 7.500 gasstoringen waren, zo’n één derde van ons totale aantal. Reden genoeg om monteurs op hun motor naar de storing te laten rijden.

Zo snel als de brandweer

Stefan rijdt nu een klein half jaar op zijn driewielmotor naar gasstoringen in de Amsterdamse binnenstad. “Dat bevalt goed. Ik ben veel sneller dan eerder in mijn bus op locatie. Letterlijk zo snel als de brandweer, die ook uitrukt voor deze meldingen. Op mijn motor manoeuvreer ik makkelijk door het drukke stadsverkeer en de Amsterdammertjes. Bijkomend voordeel is dat ik mijn motor makkelijk kan parkeren en zo het verkeer in de smalle straten niet ophoudt. Er staan immers al genoeg bussen van de brandweer en Liander op de plek van de storing.”

Situatie veilig stellen

De rol van Stefan als monteur op de motor is een andere dan die van zijn collega monteurs in de bus. Zijn belangrijkste doel is om de situatie snel veilig te stellen als er gas uitstroomt. Stefan: “Mensen uit hun woning halen, de straat afzetten. Als mensen een gaslucht ruiken, vinden ze het een veilig gevoel dat wij er snel zijn.”

Stabiel en veilig rijden

De brandweer is blij met de snelheid van Stefan. Zij mogen pas aan het werk als monteurs de situatie veilig hebben gesteld. Eenmaal op locatie meet Stefan eerst of er een verhoogde concentratie gas is. “Mijn gasdetectie-apparaat, koolmonoxidemeter en afsluitsleutel kan ik prima op de motor meenemen.” Bij de keuze voor de driewielmotor zijn we niet over één nacht ijs gegaan.

Opleiding

Monteurs op de storingsmotor hebben veel ervaring op gasgebied. Stefan: “Kom ik bij een kantoorpand waar driehonderd mensen werken en er is een gaslucht, dan moet ik snel mijn werk kunnen doen en het pand ontruimen.” In druk stadsverkeer snel naar een storing rijden vergt veel van je motorrijvaardigheden. Stefan volgde daarom een intensieve opleiding die motoragenten ook krijgen. “Sneller anticiperen, ver vooruit kijken. Mijn rijkwaliteiten zijn enorm verbeterd.”

Nog meer motormonteurs

‘Hé, ben je er nu al?” Overal in de stad krijgt Stefan leuke opmerkingen. Binnenkort rijden nog twee collega’s op de motor in Amsterdam-Centrum.

 

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.