Herinzetten van gebruikt gereedschap blijkt gouden greep

Datum:

Gebruikt of kapot gereedschap weggooien? Daar doen we niet meer aan, dachten collega’s René Hoffmann en Bert van Norden zo’n 1,5 jaar geleden. “Wanneer gereedschap niet meer gebruikt wordt omdat het kapot of oud is, wordt het vaak weggegooid. Of het komt ergens in een hoek te liggen waar niemand meer naar kijkt”, vertelt René, coördinator van de werkplaats in Duiven. “Samen met Bert ben ik gaan kijken of we dat gereedschap kunnen hergebruiken. Dat daar genoeg mogelijkheden voor zijn, blijkt wel uit de verschillende gereedschappen die inmiddels heringezet zijn.”

Prachtig voorbeeld

Eén van die gereedschappen is de koffer met laagspanning aardingsgarnituur. “Een prachtig voorbeeld”, vertelt een enthousiaste Bert van Norden, voorzitter van de gereedschapscommissie. “Een aantal garnituren werd afgekeurd door de gereedschapskeurders, omdat ze niet meer voldeden aan de eisen. Zo’n 80 koffers zouden weggegooid worden. De nieuwwaarde van een koffer ligt op ongeveer 1.650 euro. Met enkele nieuwe onderdelen en een aantal uur werk van de mannen in de werkplaats, kunnen deze koffers voor ongeveer 250 euro weer als nieuw gebruikt worden”.

Meetkappen

Naast de koffers met aardingsgarnituur, worden ook generatoren, magnefix meetkappen, gasdetectie apparaten en nog veel meer gereedschappen opnieuw ingezet in het veld. “Een nieuwe magnefix meetkap kost rond de 110 euro. Deze heb je nodig bij het beproeven van een middenspanningskabel. Per meting heb je drie van die meetkappen nodig. Afgelopen twee maanden hebben we ongeveer 80 meetkappen teruggekregen uit het veld omdat ze niet meer gebruikt werden. Wij hebben ervoor gezorgd dat ze weer ingezet kunnen worden”, aldus Bert.

Veilig en betrouwbaar

René:Het hergebruik van gereedschappen is zo ontzettend belangrijk. We schrijven daardoor minder af, de transportkosten worden minder en het gaat vaak om materiaal dat schaars is. Dat moeten we zoveel mogelijk hergebruiken. Natuurlijk moet het gereedschap veilig en betrouwbaar zijn. Niet alleen de financiën moeten de doorslag geven. Als we gebruikt gereedschap niet net zo veilig als nieuw gereedschap kunnen inzetten, dan gebeurt het ook zeker niet”.   

Bij Alliander voelen wij ons verantwoordelijk voor onze omvangrijke stroom aan grondstoffen en materialen. Onze technische materialen kopen we dan ook zoveel mogelijk circulair in en hergebruiken we waar het kan.