“Het is een uitlaatklep, maar het is meer dan dat”

Datum:

Anton van Kampen kreeg het voor elkaar. Hij won de Alliander Fit Award. Niet voor niets werd hij door zijn hele team genomineerd voor deze prijs, die Fitter Nederland binnen Alliander organiseerde. Door eerdere ervaringen heeft hij een andere manier van leven gevonden, die hij iedereen kan aanraden.

Stimulans

Anton nam jaren geleden het initiatief en stelde voor om na het werk met collega’s te gaan sporten. “Eerst gaat er eentje mee en op een gegeven moment ben je met zijn vieren. Iedereen uit ons team is veel sportiever geworden. Soms zoeken we elkaar op en dan doen we een City Run of een Obstacle Run. Wij hebben een toffe afdeling, waarvan een collega nu zelfs de marathon in Berlijn gaat lopen. Het is leuk dat mensen op basis van de sfeer gaan ontdekken dat sporten leuk kan zijn.”

Onbalans

Hoe hij zijn collega’s over de streep kreeg, had te maken met zijn ervaringen. “Toen ik 45 jaar was kreeg ik last van een midlifecrisis. Het moest allemaal anders. Kort gezegd was er in die tijd sprake van enige onbalans in mijn leven. Toen ik ging hardlopen, kwam ik in een flow. Dat was het beste bijeffect. Ik ging dingen meer in perspectief zien. Het was een perfecte manier om te ontstressen. Het is een uitlaatklep, maar het is meer dan dat. Het is echt een verandering van jouw levensstijl. Ik kan nu zelfs niet meer zonder.”

Doel

Benieuwd zijn wij naar zijn advies. Hij geeft enthousiast aan: “Ook al loop je met je collega’s een rondje in de pauze; je hebt een ander gesprek dan wanneer je met zijn allen aan de kroketten zit. Er ontstaat een hele andere en meer vriendschappelijke sfeer.” Maar als je nu zelf wilt beginnen, wat is dan je tip? Anton vertelt: “Zeker als je gaat beginnen: stel een doel. Het is leuk als je elkaar kunt opzoeken. Dat verbindt. De financiële mogelijkheden die Alliander biedt op dit gebied, zijn ook fantastisch. Ik heb nu een sporthorloge gekocht waar navigatie op zit. Ik kan dus op de meter nauwkeurig de bospaden zien, zodat ik op de Veluwe niet meer verdwaal.”

Obstacle Run

Op de foto van links naar rechts: Mathieu van Dreven, Martijn van de Bor en Anton van Kampen