Het virus van de Vierdaagse

Datum:

Op de helft zijn ze. ‘Onze’ 276 lopers die vanmiddag even voorbij Wijchen de Liander verzorgingspost bezoeken. Al jaren een traditie en organisatorisch geen gemakkelijke opgave. De fanfare zorgt voor de tent voor een warm welkom. Op deze broeierige dag met een roze tintje spreken we met Frans, Dick en Joy.

“Ze hebben me zelfs gevraagd waar we kunnen doneren”, lacht Joy Lodarmasse. Op deze Roze Woensdag deelt zij met andere vrijwilligers armbandjes uit en roze koeken. Die lekkernij smelt op de tong, maar ze vertelt daarbij ook een verhaal. “Iedere collega is zich bewust dat je veilig moet werken, maar wij vertellen vandaag ook dat sociale veiligheid net zo vanzelfsprekend moet zijn. Dat je met jouw geaardheid, afkomst en (geloofs)overtuiging jezelf kunt en mag zijn binnen Alliander.”

Frans Hoefs, juridisch medewerker, hoopt vrijdag zijn 12e kruisje in ontvangst te nemen. Dit jaar voor het eerst met zijn dochter. Voor hem is het een thuiswedstrijd, als Nijmegenaar. Over de verzorging in de tent is hij erg tevreden. “Alles is hier perfect in orde. Wat voor mij heel leuk is, is het weerzien van oude collega’s.” Hij eet zijn soep en zegt tussendoor: “Ik grijp alles aan wat het publiek me biedt. De dorpen waar je doorheen komt waar mensen echt enthousiast zijn, dat motiveert me iedere keer weer. Het meest fanatieke dorp is Linden. Zij hebben elk jaar een thema en dat werken ze helemaal uit. Dat is geweldig.”

Al zo’n 50 blaren zijn na een paar uur alweer geprikt, vertelt Dick Wilbers. Hij coördineert de prikpoli waar gewillig vermoeide lopers plaatsnemen en geeft met trots uitleg over wat er allemaal gebeurt. Met twinkeling in zijn ogen vertelt hij nog graag als gepensioneerde over zijn werk en over het virus van de Vierdaagse. “Het is net een ziekte”, fluistert hij voordat hij wordt weggeroepen.

Ondertussen groeten collega’s elkaar, worden er broodjes uitgedeeld en krijgen de toiletten weer een opfrisbeurt. Het was rond het middaguur een drukte van jewelste. Petje af voor de wandelaars en verzorgers!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.