Hoogwater vermoedelijk oorzaak gasstoring Wageningen

Datum:

Het hoogwater bereikte vorige week zijn piek van 14,64 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Het levert mooie plaatjes op, maar ook ongemak. Zo ook voor onze klanten in Wageningen. Een aantal bewoners heeft daar sinds vorige week dinsdagavond geen gas. Is het hoogwater de oorzaak?

Aan de Blaauwe Kamer in Wageningen loopt de hoofdleiding onder de grond richting de uiterwaarden het weiland in. Daar waar het water hoog staat. Uitvoerder Henk Bardelmeijer vertelt: “We hebben dan ook een sterk vermoeden dat er een gaatje in de hoofdleiding zit. Het is een 100 millibar gasleiding. De druk van het water op de leiding is nu groter dan de druk in de leiding zelf. Dat zou kunnen betekenen dat het water via een gaatje zijn weg aan het vinden is in de gasleiding. Maar zeker weten doen we het niet.”

“Samen met de dijkwachter van Waterschap Vallei en Veluwe hebben we een stuk weggegraven om bij de gasleiding te kunnen komen, maar dat is helaas niet gelukt. Het deel van de hoofdleiding in de buurt van de woningen hebben we wel kunnen onderzoeken. Dat deel is droog, maar er komt geen gas uit. Vermoedelijk houdt het water ergens het gas tegen. We kunnen helaas de storing pas verhelpen als de waterstand voldoende gezakt is".

Het waterpeil zakt inmiddels, de vraag is alleen met welke snelheid dat gaat. Sinds vrijdag heeft Liander daarom een tijdelijke voorziening getroffen in de vorm van een mobiele gasvoorziening. Door deze maatregel zijn onze klanten gelukkig weer van gas voorzien.