'Ik wil later zeker de techniek in'

Datum:

Het is weer Girlsday. Een initiatief om meisjes op jonge leeftijd kennis laten maken met b├Ęta, techniek en ICT. Alliander doet daar dit jaar voor de vierde keer aan mee.

In Duiven lopen vandaag tientallen meisjes rond van het Liemers College. Ze zijn twaalf of dertien jaar oud en hebben vaak geen beeld van welke technische functies er zijn en wat Alliander doet. Daarom worden ze vandaag wegwijsgemaakt in onze technische wereld. Ook in Amsterdam doen we mee aan Girlsday. 

'Makkie'

De dag begon met een quiz. Want welk apparaat in huis verbruikt het meest? Moet je een tv op stand-by zetten en hoe zit het met de oplader van je telefoon? Kun je die gewoon in het stopcontact laten zitten? 

Met een roze of blauw papiertje konden de meiden hun antwoord laten zien. En dat ging heel goed. Af en toe had een enkeling de verkeerde kleur gekozen, maar voor velen waren de vragen "een makkie". Dat belooft wat voor de toekomst.

Techniek?

Steeds meer meisjes kiezen op de middelbare school voor een profiel met technische vakken, zoals natuurkunde en wiskunde. Maar slechts een klein deel volgt uiteindelijk een technische studie. 

Wanneer gevraagd wordt of deze meisjes een technische studie willen gaan doen, steekt een van hen direct haar vinger op. "Ik wil niet de hele dag achter mijn bureau of computer zitten, ik wil met mijn handen bezig zijn. Dus ik kies later wel voor de techniek. Maar ik weet alleen nog niet wat ik precies wil doen." Anderen twijfelen juist. "Ik weet het nog niet."

Wie weet zien we een van deze meiden over (ruim) tien jaar bij ons rondlopen op kantoor.