IT cruciaal voor duurzame energiewereld

Datum:

Het aantal zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen neemt snel toe. Dat vraagt om intelligente IT-oplossingen in de energienetten, vertelt Jeroen Scheer, manager Energy transition & New Energy Business Models op de IT-afdeling van netbeheerder Alliander.

“Als groot Nederlands netbeheerder hebben wij de verantwoordelijkheid voor de energievoorziening van drie miljoen klanten en nemen wij onze verantwoordelijkheid voor de energietoekomst voor Nederland. Ons land maakt de omslag van fossiele, milieu-belastende energiebronnen naar duurzame windenergie, zonnestroom en aardwarmte.

Razendsnel

“De energietransitie gaat ontzettend hard. Het aantal zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen neemt razendsnel toe. Dat heeft een stevige impact op de stabiliteit van het elektriciteitsnet. De wereld waarin we leven wordt steeds digitaler. Zelf zetten we diezelfde digitalisering in om de energietransitie op grootschalige wijze mogelijk te maken. Want wij staan voor een energievoorziening die iedereen onder gelijke condities toegang geeft tot betrouwbare, betaalbare en duurzame energie.”

Gidsende rol

“Om dit voor elkaar te krijgen, kijken we continu hoe we ons werk slimmer kunnen doen. We doen alleen projecten met de business waarvan we zelf de toegevoegde waarde zien. De tijd van ‘U vraagt, wij draaien’ is bij ons allang voorbij, tegenwoordig hebben we veel meer een gidsende en samenwerkings-rol. We zijn volop bezig om intelligente apps te ontwikkelen waarmee medewerkers slim aan de netten kunnen werken.

Onze nieuwste innovatie is de SmartCap tool: een game engine waarmee we kunnen simuleren wanneer het net op een bepaalde plek overbelast zal raken. Het werkt met een 3D-bril, als je hem opzet kun je over Nederland vliegen. Als je ergens warmtepompen, elektrische auto’s en zonnepanelen aan ons elektriciteitsnet toevoegt, zie je hoeveel het net aan kan. Bij overbelasting springt de boel op rood.”

Wereld-verbeterend

“Al met al is ons werk extreem uitdagend, innovatief en wereld-verbeterend. IT is enorm belangrijk voor de energiewereld. Het spreekt dus voor zich dat we heel goede IT-mensen nodig hebben. Ook helpen we andere bedrijfsonderdelen te versnellen met intelligente digitale oplossingen. Zo werken we momenteel aan een faciliterend platform voor lokale duurzame collectieven die zelf energie opwekken. Via dat platform kunnen ze hun energie delen of aan andere communities verkopen. 

Jeroen Scheer

Kijk voor het volledige artikel op automatiseringgids.nl