Koken op gas uit koeienmest

Datum:

Al jaren werkt Alliander samen met melkveeproefbedrijf De Marke in Hengelo. Het doel: groen gas winnen uit koeienmest. Nu is het gelukt om gas te produceren met de hoogste kwaliteit. 

Bij proefboerderij ‘De Marke’ in Hengelo lopen zo’n 85 koeien. “Naast de melk die ze geven, willen we ook de mest die volop beschikbaar is zo efficiënt mogelijk benutten”, vertelt Zwier van der Vegte, manager op de boerderij waar innovatie centraal staat. “We experimenteren met nieuwe, duurzame technieken voor de melkveehouderij. Bijvoorbeeld met de productie van groen gas uit koeienmest.”   

Innovatieve techniek

Op het terrein van het boerenbedrijf pronkt nu een groen gas installatie. Het is een bijzonder staaltje techniek waarmee het groene gas rechtstreeks binnenkomt in lage druk gasnet van Liander. Deze installatie staat in verbinding met een ‘gaswasser’ die de kwaliteit van het gas opwerkt tot het hoogste niveau. Per uur kan 15 Nm3 groen gas geproduceerd worden. Voor het eerst is er nu een aansluiting gerealiseerd op het lage druk gasnet, waarop ook consumenten zijn aangesloten. Gezinnen koken nu op groen gas uit koeienmest.

Petje af

Al jaren werken collega’s van Liander en Liandon (nu Qirion geheten) samen met de proefboerderij van Wageningen Universiteit & Research Center aan de productie van groen gas. Zwier van der Vegte: “Daar neem ik mijn petje vooraf.  Er komt meer gas uit Slochteren dan van deze boerderij. Wij zijn blij dat jullie de moeite nemen om samen met ons nieuwe technologieën te ontdekken en door te ontwikkelen.”

Aardgasbel in Slochteren

Ruim een halve eeuw geleden was er een andere boerderij die een belangrijke primeur beleefde. Onder de akker van boer Boon uit Kolham, een klein Gronings dorpje in de gemeente Slochteren, wordt op 29 mei 1959 een aardgasveld ontdekt. De afmetingen ervan zijn gigantisch! Dat er aardgas in de bodem kan zitten, wist men al voor de Tweede Wereldoorlog. Met de ontdekking van de aardgasbel in Slochteren neemt de winning van aardgas echter een enorme vlucht. De toekomst zal uitwijzen welke plaats het groene gas uit koeienmest straks in onze energiehuishouding zal innemen.