Matchmakers: “In 10 weken meer geleerd dan in 10 jaar”

Datum:

Afgelopen januari verruilde Roy de installatiebranche voor Liandon (nu Qirion geheten), nadat goede vriend - en nu collega - Frank hem ‘binnenhaalde’. Een zeer intensief introductie-opleidingsprogramma volgde, vol met theorie en praktijk: “In tien weken heb ik meer geleerd dan in 10 jaar”, aldus Roy. Beide mannen vertellen over hun werk, het aanbrengprogramma en hun toekomstplannen.

“In 2010 werkten we beiden als monteur bij verschillende installatiebedrijven. Beiden zaten we op een punt in onze carrière dat we wat anders wilden. Daarom volgden we in de avonduren een mts-opleiding niveau 4. Sindsdien zijn we bevriend gebleven. In 2014 maakte ik de overstap naar Liandon (nu Qirion geheten)”, vertelt Frank Jacobs (Technisch Specialist GGI). Roy bleef nog bij zijn toenmalige werkgever. “20 jaar heb ik daar gezeten. Ik heb er geen spijt van dat ik weg ben gegaan, maar het was wel even moeilijk hoor.”

Eerst iedere dag hetzelfde, nu meer afwisseling

Waarom dan toch weg? Roy Houwers (Technicus GGI): “Alliander en het MKB, een wereld van verschil! De overeenkomsten houden aan de poort al op. Allereerst het soort werkzaamheden, die zijn hier héél afwisselend. Bij mijn vorige werkgever was het takenpakket beperkt. Ik deed één kunstje en dat beheerste ik perfect. Leuk, maar om dat nou tot aan mijn pensioen te doen… Ook de werklocaties zijn afwisselend: de ene keer begin ik ’s ochtends in dit gloednieuwe pand in Duiven, om vervolgens ’s middags in een 80 jaar oud onderstation onderhoud te verrichten. Dat maakt dat geen dag hetzelfde is. Verder vind ik het enorm interessant dat Alliander zo innovatief is. En last, but not least, er wordt hier veel meer van je zelfredzaamheid gevraagd waar het gaat om het regelen van randvoorwaarden. De uitvoering van GGI inspecties (GebouwGebonden Installaties) bijvoorbeeld, kan ik zelf  inplannen. Niet alles is voorgekauwd, dat bevalt me wel. Daarom had ik Frank al een paar jaar geleden gezegd: als er ooit een baan beschikbaar komt bij Qirion, geef me dan een seintje!”

Leren stopt niet

Dat seintje kwam een paar keer. Maar even zo vaak ging de baan toen aan zijn neus voorbij, bijvoorbeeld wanneer een interne kandidaat de voorkeur kreeg. Begin van het jaar was het gelukkig raak. Roy stapte begin januari in het tien weken durende onboardingprogramma. “Ik heb in die tien weken meer geleerd dan in de tien jaar daarvoor. In no-time raak je vertrouwd met de werkzaamheden en de organisatie. Net een snelkookpan. Na die tien weken had ik voldoende kennis opgedaan om op pad te kunnen, maar ik heb nog niet alle bevoegdheden om helemaal zelfstandig op locatie te kunnen werken. Daarvoor moet ik de komende jaren nog verder studeren. Stukje online zelfstudie, ook praktijkdagen. Het leren stopt hier nooit.” Dat blijkt ook wel voor Frank, die momenteel hbo Onderhoudsmanagement studeert. Frank: “Moet ook wel, regels worden als maar strenger. Je moet jezelf scherp houden.”

Zomerfeesten

Komen jullie elkaar tegen tijdens de dagelijkse werkzaamheden? Frank: “Eigenlijk best weinig. Na onze mts-tijd zijn we allebei een andere kant binnen de techniek op gegaan. Ik zit veel op kantoorlocaties en Roy werkt buiten. Misschien zien we elkaar buiten kantoortijd wel meer. Kans is groot dat we binnenkort een biertje gaan pakken tijdens de Vierdaagsefeesten (red. in Nijmegen).”

*We hebben een tekort aan ervaren technici binnen Alliander. De economie groeit en de energietransitie versnelt en daardoor krijgen we steeds meer werk. Daarom zijn er in 2017 diverse initiatieven gestart om technici te werven. Eén daarvan is het aanbrengprogramma. Daarbij wordt het ‘aandragen’ van nieuwe collega’s uit het netwerk van bestaande collega's(of familie!), voor de technische functies, beloond.