Met wiskunde energie besparen.JPG

Met wiskunde energie besparen

Datum:

Wiskunde-student Michiel van der Meulen bedacht voor zijn afstudeeronderzoek bij Alliander een nieuwe wiskundige methode om de netschakeling uit te rekenen die het minste vermogensverlies oplevert.

Hoe kun je door slim schakelen vermogensverlies in onze netten terugdringen?

“Ons middenspanningsnet bevat veel schakelaars die geopend kunnen worden. Hierdoor kan stroom omgeleid worden in het geval van een storing. En ook in storingvrije situaties kan hier slim gebruik van gemaakt worden. Bijvoorbeeld om zo te schakelen dat het vermogensverlies minimaal is. Hoe langer het pad, hoe langer de stroom onderweg is en hoe hoger de stroom moet zijn. Daarbij treedt meer vermogensverlies op dan bij een kortere route. Dat verlies kun je beperken door een netschakeling te kiezen waarin alle stromen bij elkaar opgeteld, zo laag mogelijk zijn. Er valt daarbij veel winst te behalen want we veroorzaken 700 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar, puur door vermogensverlies.” 

Hoe kom je erachter wat de beste netschakeling is?

“Ik heb voor mijn afstudeeropdracht aan de Radboud Universiteit Nijmegen een algoritme (serie instructies voor het uitvoeren van een wiskundige berekening, red.) ontwikkeld om de netschakeling uit te rekenen die het minste vermogensverlies benadert. In grote delen van Noord-Holland is het al getest. Bij twee netwerken hebben we vergeleken wat de resultaten zijn. Op Texel leverde mijn methode 15 procent minder vermogensverlies op dan bij de huidige configuratie. In Zaandam zelfs 27 procent.”

Dat zijn indrukwekkende cijfers.

“Zeker, wel is het zo dat mijn ontwikkelde algoritme een geschikte schakeling teruggeeft voor één specifiek moment. In de middag zullen veel mensen aan het werk zijn, ’s avonds komt er een andere vermogensvraag en een andere stroomverdeling. De configuratie die voor de middag optimaal was, is voor de avond misschien niet meer de beste. Daarbij komt dat schakelen nog niet vanuit het Bedrijfsvoeringscentrum kan. Het gebeurt op locatie, door deskundige monteurs. Op dit moment is schakelen dus nog niet heel makkelijk, maar dat zal in de toekomst gaan veranderen.”

Maakt dat het niet ingewikkeld om  je algoritme toe te passen?

“De methode is nog niet klaar, er moet nog verder aan gesleuteld worden. Je wilt bijvoorbeeld weten wat de beste schakeling voor een bepaald seizoen is. Dan hoef je maar vier keer per jaar te schakelen en kun je toch al vermogensverlies reduceren. Zover is het algoritme nog niet, maar de basis is gelegd. Vanuit het Bedrijfsvoeringcentrum is er veel aandacht voor mijn project. Het is een mooi voorbeeld van datagedreven netbeheer.”

Blijf je betrokken bij het project nu je onderzoek achter de rug is?

“Per 1 oktober begin ik aan een technisch traineeship bij Alliander, dus ik denk dat ik op zijn minst betrokken blijf. Maar eerst ga ik nog even lekker met vakantie.” 

Michiel van der Meulen.JPG

 

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.