Na regen komt zonneschijn

Datum:

De zomers in Nederland zijn wisselvallig. Als jij zonnepanelen hebt, is een voorspelling wanneer jouw energie opgewekt wordt en je dat het beste kunt gebruiken reuzehandig. Zeker als de salderingsregeling wijzigt. Hiltjo Carp, projectmanager bij Alliander, vertelt over iCarus, de voorspeller.

Waarom een weersvoorspelling voor zonnepanelen? 
Hiltjo: “We hebben nu al zo’n 400.000 huishoudens in Nederland die gebruik maken van zonnepanelen en die produceren energie als er zon is. Je moet eigenlijk energie verbruiken op het moment dat er energie is en op de plek dat het er is. We zijn ons eigenlijk nog helemaal niet zo bewust van energie. Alleen als er een storing is, besef je hoe belangrijk dit voor ons is. Met onze zonneopwekvoorspeller maken wij consumenten bewust hoe ze zelf nog beter hun opgewekte energie kunnen managen.“

Wat wil je met iCarus bereiken?
“Alliander kan iCarus gebruiken om alle energiestromen te voorspellen. Het is niet alleen een oplossing voor netbeheer. We willen er nog meer maatschappelijke waarde uit halen. Bijvoorbeeld het balanceren van energie vraag en aanbod. Op dit moment wordt hier nog veelal gebruik gemaakt van traditionele weersvoorspellingen. Het toevoegen van de data uit zonnepaneelsystemen kan deze voorspellingen op de korte termijn verbeteren. Ook zijn we in gesprek met het KNMI en de Wageningen Universiteit over samenwerkingen.”

 Jij bent zelf ook een voorbeeld voor veel collega’s die duurzamer willen wonen, klopt dat?
“Mijn werk is mijn hobby, dat valt bij mij samen. Ik leef en adem dit. Mijn volledig geïsoleerde boerderij uit 1850 is goed op weg om energieneutraal te worden. Ik heb een schuur met zonnepanelen, een windmolen en heb een permacultuur moestuin. Mijn oom zei laatst nog, dat ik als snotneus van vijf jaar mij al om het milieu bekommerde.  Dus ja, het zat er al vroeg in.”

Samen energie voorspelbaar maken
“Wij willen consumenten informeren over onze mogelijkheden. Een optimalisatie van deze site is gepland. We willen nog meer laten zien en meer interactie met onze bezoekers creëren,” legt Hiltjo uit.

Neem eens een kijkje op Icarus.energy en heb jij nog tips, laat dan hieronder een reactie achter.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.