Nationale EnergieAtlas is live!

Datum:

Marisca Zweistra, projectmanager Adviesgroep, demonstreerde vanmiddag de Nationale EnergieAtlas. Een website die gebruikers de mogelijkheid geeft om energiethema’s geografisch weer te geven, tot op straat- of zelfs pandniveau. Door combinaties van kaarten te maken kan eenvoudig gezocht worden naar de lokaal meest gunstige verduurzamingsopties. Staatssecretaris Dijksma lanceerde vanmiddag tijdens de Nationale Klimaattop 2016 de website.

Van plannen naar daden
De totstandkoming van de Nationale EnergieAtlas is een goed voorbeeld hoe je met meerdere partijen kan samenwerken aan de energietransitie. “Een paar jaar geleden is Liander, als eerste netbeheerder, aan de slag gegaan met open data.  Alle kennis die we hebben over energie, delen we –in zoverre dat mogelijk is- zodat andere partijen hierop voort kunnen borduren. Een aantal gemeenten heeft deze open data al gebruikt om meer inzage te krijgen. Liander heeft hier in de kwartiermakerfase over meegedacht om dit landelijk voor meerdere gemeenten mogelijk te maken. Zo ben ik daar als projectmanager bij betrokken geraakt”, vertelt Marisca. De basisopdracht die hieruit voortvloeide was dan ook: maak een gratis toegankelijke internetpagina waar zoveel mogelijk energiethema’s op de kaart te zien zijn.

Sneeuwbaleffect
Marisca: “Iedereen zei in het begin dat het een ‘mission impossible’ was, gezien de korte tijd en het beschikbare budget. Ik heb gebruik moeten maken van de intrinsieke interesse van mensen om dit te laten lukken. Het enthousiasme naar boven halen om dit te willen. Het verhaal werd in de eerste maanden al gelijk helder, zodat al snel andere deskundigen erbij kwamen, zodat het project steeds verder kwam. Als een sneeuwbal rolde het voort.”

Show, don’t tell
Na het feestelijke startsein was het aan Marisca om vanmiddag voor de deelnemers van de break-out een korte demonstratie te geven van de site.  (www.nationaleenergieatlas.nl) . De website bevat al ruim 90 kaarten, maar je kunt ook van diverse installaties een lijst opvragen met specificaties en zijn trendrapporten voor het energieverbruik opgenomen. Marisca: “Ik begrijp heel goed dat ze niet alles gaan onthouden. Mijn missie vanmiddag was om de mogelijkheden te laten zien die deze EnergieAtlas je kan bieden”. De website is nu officieel overgedragen aan het Ministerie van Infrastructuur & Milieu.

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu): “We moeten het voor gemeenten, regio’s en hun inwoners makkelijker maken om een keuze te maken tussen de verschillende duurzame oplossingen die er zijn. Niet in elke omgeving is elke maatregel namelijk even efficiĆ«nt of handig om in te voeren. Deze atlas kan in die zoektocht een kompas zijn en helpen bij het vinden van de beste strategie. ”

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.