Niet sjouwen maar schuiven

Datum:

Het werk van onze gasmonteurs is een stuk lichter geworden, nu zij bij werkzaamheden in gasstations een speciale minikraan met speciale hulpstukken kunnen gebruiken. De monteurs hebben zelf meegedacht over de ontwikkeling daarvan. 

Bedrijfsonderdeel Liander is bezig alle gasstations aan te passen aan de eisen van de huidige NEN1059-norm. Deze norm omschrijft onder meer de eisen op het gebied van ontwerp, veiligheid en beheer van gasstations.  Een mega-operatie die jaren in beslag neemt. Werk aan de winkel dus voor onze gasmonteurs. Geen makkelijk werk, want naast de specialistische kennis die nodig is, moest er nogal eens gezeuld worden met zware onderdelen. Niet goed voor je rug al dat gesjouw, dus dat moest voortaan anders. Maar hoe?  

Geheim wapen
Bestaande hulpmiddelen als een hijsbalk of kraan bleken niet altijd toepasbaar omdat de gasstations vaak klein of moeilijk bereikbaar zijn. Dus moest er verder worden gekeken, en dat leidde tot de komst van een extra kleine mini-kraan met een aangepaste giek. “Het kraantje is zo klein dat hij door de deur van je slaapkamer past als je de rupsbanden inschuift”, vertelt projectmanager Jaap van der Sar. De mini-kraan is bovendien voorzien van een ‘geheim wapen’, namelijk de giek, die voorzien is van een aantal handige scharnieren. “Daarmee kun je zware onderdelen uit het gasstation schuiven, als er geen ruimte is om te hijsen.” Op die giek zit ook een speciale gaffel, bedoeld om regelaars – die moeilijk vast te pakken zijn - in en uit een gasstation te schuiven. Een wens van de monteurs, die hebben meegedacht over het ontwerp van de giek. En zijn volgens Jaap dik tevreden over het resultaat. “Het kraantje neemt niet al het tilwerk weg, maar geeft wel veel verlichting. Ze vinden het ’t ei van Columbus.” 

Mini kraan tilt gasstation