Nieuwe energiemeter is slim én duurzaam

Datum:

Vrijdag 9 oktober vieren we de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Door heel Nederland vinden duizenden duurzame activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Ook wij vinden het belangrijk dat duurzaamheid past in ons dagelijks leven. De slimme meter die onze klanten vanaf 2016 in huis krijgen, is daarom niet alleen slim maar ook duurzaam en verantwoord. 

De ‘fair meter’ is het resultaat van een samenwerking tussen Alliander en Stedin om de slimme meter te verduurzamen. “Zeker voor de slimme meter geldt - in vergelijking tot de oude mechanische meter - dat er veel elektronica in verwerkt is. Deze elektronica bevat talloze kleine onderdelen en grondstoffen die soms schaars zijn en uit conflictgebieden kunnen komen”, vertelt Hans Nooter, adviseur MVO en duurzaamheid bij Alliander.

Moeilijke stap
Alliander en Stedin wilden de meter daarom op alle terreinen verduurzamen. Niet alleen qua materiaalgebruik, maar ook ten aanzien van de herkomst van grondstoffen, het uitsluiten van kinderarbeid en de circulariteit van de meter. Hans Nooter: “In het Europese aanbestedingstraject moesten potentiële leveranciers hier goed op scoren. Transparantie over de herkomst van materialen was voor de leveranciers een moeilijke stap om te nemen. Behalve dat de herkomst van sommige materialen lastig te traceren is, liepen zij er ook tegenaan dat er veel schakels zijn in de productketen. Soms zijn dat er wel twee- tot drieduizend! Daarnaast moesten fabrikanten hun vertrouwensmodel loslaten en hun leveranciers om verantwoording vragen.”

Nog niet eerder vertoond
Deze aanpak is wereldwijd nog niet eerder vertoond, om die reden is het Fair meter initiatief genomineerd voor de Accenture Innovation Awards: een jaarlijks terugkerende innovatiewedstrijd voor de meest innovatieve Nederlandse producten, diensten en concepten. De komende drie weken kan via de website van de Accenture Innovation Awards gestemd worden op de verschillende genomineerden. Vind jij dat de ‘fair meter’ moet winnen? Ga dan naar de website en breng je stem uit .

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.