Nieuwe technici en engineer voor Liandon

Datum:

Op de valreep van vorig jaar sluiten 12 nieuwe technici en 1 engineer het onboardingsprogramma af bij Liandon (nu Qirion geheten). Het programma is bedoeld voor alle nieuwe technici en engineers die gaan werken binnen het hoogspanningsdomein. Na tien intensieve weken hebben de deelnemers alle certificaten behaald en is het theorie-examen voor hoogspanning ‘in the pocket’.

Het onboardingsprogramma is onderdeel van het opleidingstraject binnen Liandon (nu Qirion geheten). Trainer Nicole van Duijnhoven: “We hebben te maken met een stijgend werkpakket én met personeelstekorten. Nieuwe technici die bij ons binnenkomen leiden we verder op. Het opleidingstraject helpt daarbij”.  

Pittig  

Wilfred van den Dobbelsteen, monteur bij Qirion, heeft het onboardingsprogramma doorlopen. “Tijdens een verjaardag hoor ik van een kennis dat Alliander op zoek is naar technici. Ik heb toen gesolliciteerd op de functie van stationstechnicus bij Qirion en vanuit daar is het balletje gaan rollen. Een besluit waar ik best wel even over nagedacht heb. Stap ik over of blijf ik zitten waar ik zit? Ik heb er toch voor gekozen om een andere weg in te slaan. Zo’n 20 jaar lang heb ik als elektricien gewerkt op laagspanningsniveau. Het werd tijd voor iets anders. Ik ben 45 en vind het prachtig dat ik nu nog van alles aan het leren ben. Het onboardingsprogramma is pittig en het theorie-examen ook. Nu ik het gehaald heb, zal ik in de praktijk gaan ervaren waar mijn voorkeur naar uitgaat. Maar tot nu toe vind ik alles interessant. Van trafo tot vermogensschakelaar!”

Hoogspanning

Het programma focust zich op de UHC teams, Specialisten teams (VS/Trafo), SI teams, Verbindingen teams en alle disciplines binnen Engineering (secundair/primair/kabels en lijnen). Ook zijn er mogelijkheden voor Bouwkunde en Gebouwen & Terreinen. De technici gaan eerst tien weken fulltime in opleiding, het zogeheten onboardingsprogramma. Tijdens dit programma leren de technici de brede theoretische basis rondom hoogspanning. Daarnaast krijgen ze te maken met verschillende praktijkopdrachten bij zowel onderstations als in de praktijklokalen. Tenslotte volgen ze ook noodzakelijke trainingen, zoals werken op hoogte, steigerbouw en levensreddend handelen.

Werkdruk verlagen  

Na het intensieve onboardingsprogramma van tien weken, hebben de technici een basisniveau bereikt. Daarmee kunnen ze verder leren binnen de discipline waarvoor ze gaan werken. Dit vervolgtraject varieert van 1 tot 3 jaar. “Ik heb ontzettend veel zin in het vervolgtraject. Ik wil mij graag ontwikkelen tot een allround vakbekwaam persoon (AVP) en helpen de werkdruk te verlagen voor mijn collega’s", sluit Wilfred enthousiast af.

In februari start het derde onboardingsprogramma voor technici en engineers. Heb je interesse? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer!