Onze stof geeft warmte door

Datum:

Toen onze contracten met onze vorige kledingleverancier afliepen, bleven er vele rollen stof over. Maar liefst 1500 vierkante meter op rol. Dat bracht inkoper Judith Blokland op een idee. Woensdag kreeg zij samen met collega (en vader) Bart Blokland het eerste exemplaar in handen van haar initiatief.

De restpartij stof wordt namelijk verwerkt tot een Sheltersuit: een water- en winddichte jas die getransformeerd kan worden tot slaapzak voor vluchtelingen en daklozen. Normaal gesproken worden oude materialen teruggestuurd of weggegooid. Met de aanbesteding van onze nieuwe, circulaire veiligheidkleding in haar achterhoofd bekeek Judith een half jaar geleden een andere mogelijkheid.

Economische en sociale waarde

Trots inspecteert ze de net gemaakte Sheltersuit en herkent de Liander en (oude) Liandon kleuren. Judith: “Supergaaf dat we kunnen meewerken aan dit doel. Zelf heb ik Textile Engineering gestudeerd in Enschede en kende de Sheltersuit Foundation al. Iedereen die ik bij dit idee betrokken heb, was ook net zo enthousiast. Met mijn initiatief zorgt Alliander ervoor dat onze oude materialen weer economische en sociale waarde krijgen.”

Verantwoordelijkheid nemen

Vanwege zijn duurzame inspanningen voor Alliander kreeg Bart Blokland de eer om symbolisch de overige rollen stof te overhandigen. Hij vertelt: “Dit spreekt mij bijzonder aan omdat je zo verantwoordelijkheid neemt voor de hele keten. Alliander zegt hiermee dankjewel tegen Sheltersuit dat wij op deze manier een klein stukje kunnen en mogen bijdragen om het goede wat zij doen, te steunen.”

Dankbaar legt bedrijfsleider Youp Meek van Sheltersuit uit: ”De stof is echt van topkwaliteit, het voldoet aan alle strenge eisen. Een Sheltersuit kost ongeveer 300 euro en het kost drie uur om het te maken. Het lost misschien het daklozen- en vluchtelingenprobleem niet op, maar voorkomt wel dat mensen op straat doodvriezen." Overdag kan de slaapzak opgeborgen worden in een speciale rugtas. De pakken worden gratis weggegeven aan daklozen en vluchtelingen.

Lees meer over het inspirerende verhaal achter Sheltersuit. Om Sheltersuits te kunnen produceren, levens te redden, hoop te bieden, banen te creëren en mensen op te leiden, zijn wij afhankelijk van donaties. Geef jij ook jouw warmte door?