Op bezoek bij onze testlabs

Datum:

Als je op het kantoor in Duiven komt, kun je er niet omheen: de vele testlabs. Maar wat wordt hier getest? Wij krijgen een rondleiding in het Telecom & Innovatielab en Livelab.

Speciaal voor de testlabs is er een ondergronds eigen laagspanningsnet aangelegd. “Uniek”, vindt Marius van den Broeke, engineer bij Liandon (nu Qirion geheten). “De laatste honderden meters van het laagspanningsnet zijn nagebouwd. Door de eigen middenspanningsruimte kunnen we innovaties en metingen op een gecontroleerde manier testen en uitvoeren.”

Samenwerken

Opdrachten uit alle hoeken van de organisatie worden in de labs opgepakt. In het Telecom & Innovatielab werken verschillende afdelingen samen. Marius: “We testen innovaties en onderzoeken problemen. We proberen bij die problemen met zijn allen tot een goede oplossing te komen.”

Een leuke samenwerking vindt Marius het EVA-project. “Een systeem op de veiligheidshelmen van technici die in de hoogspanningslijnen het onderhoud doen. Het systeem waarschuwt wanneer iemand te dichtbij de spanningsvoerende hoogspanningslijnen komt.”

Testen van de toekomst

Kelian van de Pol is technisch specialist bij Liandon (nu Qirion geheten). Hij test in het LiveLab de innovaties die bedacht zijn in het lab van Marius. “Dat doen we zowel in het lab als buiten op locatie. Je kunt stellen dat wij in het LiveLab de IT-omgeving van de toekomst van Alliander experimenteren, testen, ontwikkelen en realiseren.”

Marius en Kelian voelen zich thuis in de labs. “Onze onderzoeken en oplossingen dragen bij aan het verlagen van het aantal storingsverbruikersminuten. Daarnaast leren we veel door kennisdeling. Er komen regelmatig leveranciers, onderzoeksinstellingen en universiteiten op bezoek. Wie weet mogen we jou binnenkort ook verwelkomen.”