Kabels

Schatgraven in het oosten

Datum:

Onder de grond ligt het vol met leidingen en kabels voor gas, elektriciteit, telecommunicatie, water, riolering en industriƫle leidingen. Samen met de gemeente Rheden werken wij aan een schone ondergrond.

Samen oude spullen opgraven

Bij het vernieuwen van het riool brengt de gemeente Rheden (ten oosten van Arnhem) alle partijen samen die werken in de ondergrond. Kabels en leidingen die niet meer in gebruik zijn, worden bij de werkzaamheden aan het riool direct verwijderd. Zo ontstaat een schone ondergrond, waarin de nieuwe kabels, leidingen en riolering weer alle ruimte hebben. Alliander werkt hier graag aan mee. Het past bij onze maatschappelijke doelstelling om zo goed mogelijk met grondstoffen om te gaan en zoveel mogelijk te recyclen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Vroeger startte een rioolproject gewoon. Tijdens het graven kwamen monteurs dan veel kabels en leidingen tegen die niet meer in gebruik zijn. In sommige gevallen leidde dit tot graafschades of moest een Alliander-collega langskomen om aan te geven of het veilig was om een oude kabel eruit te halen.

De gemeente Rheden pakt dit nu anders aan. Een half jaar voor het vervangen van het riool worden er proefsleuven gegraven in een straat. Samen met de netwerkbedrijven wordt gekeken welke oude kabels en leidingen er nog liggen voor elektriciteit, gas, en ook voor water en telecom. Na een zorgvuldige analyse kunnen kabels en leidingen veilig verwijderd worden. Met de gemeente Rheden hebben wij afspraken gemaakt om de oude kabels en leidingen direct af te voeren en te recyclen. We sorteren het afval in aparte containers, voeren de materialen af en zorgen ook voor de recycling. Grondroerders krijgen een meterprijsvergoeding.

Wat levert het op?

  • Klanten hebben minder overlast, want de straat hoeft minder lang open en afval is direct opgeruimd;
  • Er zijn minder storingsmonteurs nodig, omdat het voorbereidende werk al goed is gedaan;
  • Hergebruik van kostbare metalen, zoals koper, door deze te recyclen;
  • Lagere kosten door samenwerking met alle partijen;
  • Energieke samenwerking met de gemeente.

Ook andere gemeenten, waaronder Arnhem, onderzoeken hoe zij deze werkwijze kunnen toepassen. Want een schone ondergrond, betere samenwerking tussen alle partijen en een winst voor de aarde: dat werkt aanstekelijk!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.