binnenkant transformatorhuisje

Slimme technologie in oude transformatorhuisjes

Datum:

In iedere woonwijk kom je ze tegen: transformatorhuisjes.  Kleine gebouwtjes zonder ramen en met een zware stalen toegangsdeur. Met daarop het waarschuwingsbordje ‘Hoogspanning, levensgevaar’. In Amsterdam Osdorp herbergen de huisjes slimme IT-oplossingen, die storingen helpen voorkomen.

In een transformatorhuisje wordt hoogspanning omgezet naar laagspanning. Deze laagspanning wordt vervolgens gedistribueerd naar de klant. In de jaren 60, toen de vraag naar stroom explosief groeide, moesten er in snel tempo nieuwe huisjes bijgebouwd worden. “De vraag naar de huisjes is bijna niet bij te benen. Het is aan de knappe koppen van de bouwkundige dienst om een oplossing te vinden”, aldus de website ‘100 jaar netwerkbedrijf’.  “Waar we eerst 100 transformatorhuisjes per jaar al een mooie prestatie vonden, zijn we overgestapt op het werken met geprefabriceerde delen. Hierdoor bestaat de installatie uit het opbouwen van standaardelementen die al in de fabriek zijn gemaakt. Dat leverde een flinke versnelling op. Zo konden we wel 370 huisjes per jaar bouwen!”

Anno 2015 staan de ontwikkelingen rondom de ‘elektriciteitshutjes’ nog steeds niet stil. In het Amsterdamse stadsdeel Osdorp zijn de eerste transformatorhuisjes onderdeel van het grootste slimme energienet in Nederland. Dit elektriciteitsnet is intelligent omdat het is uitgerust met computer- en sensortechnologie op belangrijke knooppunten. “Liander kan hierdoor van minuut tot minuut zien wat de kwaliteit van de stroom en spanning en de belasting van het net is”, vertelt operationeel netbeheerder AndrĂ© Bank.  Zo’n 10.000 huishoudens kunnen hierdoor zelf energie opwekken en terugleveren aan het net. Ook kan Liander hierdoor het middenspanningsnet volledig op afstand bedienen, iets wat voorheen niet mogelijk was. In de toekomst zijn in het slimme net ook sluimerende stroomstoringen te zien en daardoor te voorkomen. AndrĂ©: “Als je een storing ziet aankomen, kunnen we het netdeel preventief uit schakelen, waardoor een echte storing uit blijft.” 

Transformatorhuisje

apparatuur transformatorhuisje

binnenkant transformatorhuisje