Spelenderwijs kennismaken met energie en techniek

Datum:

Zestien basisscholen uit Alkmaar en omstreken doen dit schooljaar mee aan de Energy Challenges. Doel is om de kinderen een kijkje te laten nemen in de wereld van energie. Een mooie kans voor Liander om energie en techniek al vroeg op de kaart te zetten bij het jonge talent.

De kick-off dag vond onlangs plaats in Hal 25 in Alkmaar, waar al vroeg hard gewerkt werd om alles in gereedheid te brengen. Monteurs Boy Wiersma, Jeroen Koenis en Menno Fecken rijden die ochtend hun bussen en aanhanger de hal in en starten met het geven van de workshops op het gebied van gas en elektriciteit.

Spelenderwijs

Gasmonteur Boy vertelt: “Aan de hand van proefopstellingen hebben we samen met de kinderen een gasbuis gerepareerd, koperen buizen gebogen en koppelingen geplaatst. Een meterkastopstelling was aanwezig, zodat ze ook zelf een gasmeter konden plaatsen. Mooi om te zien hoe de kinderen zo op spelenderwijs ontdekken en kennismaken met de wondere wereld van duurzaamheid, energie en techniek”.

Worstenwarmer

“Met veel inzet en enthousiasme hebben de kinderen de voorbereidende verbindings-en aftakmoffen afgewerkt met gaas en tape, vertelt elektramonteur Menno. Ook vonden de kinderen de uitleg over een transformator die de voltage omzet naar een lagere voltage reuze interessant. Dit hebben we gedemonstreerd met een worstenwarmer van de afdeling Opleidingen. Dat elektriciteit de worstjes verwarmden vonden ze interessant, maar de worstjes werden daarna natuurlijk ook met veel smaak opgegeten!”

Tekort technisch personeel

Veel sectoren in Nederland vragen aandacht voor het tekort aan technisch geschoolde mensen. Het tekort is het grootst in de bouw - en installatiesector. Door de sterke toename van de klantvraag en het aanzienlijke tekort aan vakkundige technici op de arbeidsmarkt, komt de tijdige uitvoering van ons werk onder druk te staan. Er is ons dan ook veel gelegen om te zorgen dat kinderen ge├»nteresseerd raken in techniek, in de hoop dat ze een technische opleiding gaan volgen. Initiatieven als de Energy Challenges ondersteunen we dan ook van harte.