Stem op Power2Aid: het systeem voor hulp in rampgebieden

Datum:

Orkaan Irma blies vorig jaar grote delen van Sint Maarten weg. Communicatiekanalen, gezondheidszorg, openbare verlichting en voedselvoorziening: zonder elektra werkt het niet. Onze trainees Annelies, Marc, Puck en Stefan hebben hier iets op gevonden. Voor de Partnershipverkiezing hebben zij samen met Rode Kruis Nederland en Wattsun een duurzame businesscase ontwikkeld: Power2Aid. Een modulair batterijsysteem voor hulpverleningsorganisaties.

Power2Aid is een modulair batterij PV pakket, lees ik. Wat betekent dat?

Annelies: “Modulair wil eigenlijk zeggen dat je een aantal batterijen op elkaar stapelt en zo meer capaciteit creëert. Onze partnerorganisatie Wattsun heeft het zo gemaakt, dat het ongeveer even zwaar is als een bierkratje. Dat betekent dat je meerdere apparaten kunt aansluiten. PV is de afkorting voor zonnepanelen. Die kun je met een stekker op de batterij aansluiten. Op die manier kan de batterij weer opladen. Dan heb je een duurzaam systeem.”

Kun je dit modulair batterijsysteem straks inzetten op Sint Maarten?

“Jazeker. Die ramp triggerde ons als team. Het Rode Kruis heeft met ons meegedacht en geïnventariseerd waar de behoeftes liggen.  Niet alleen qua wederopbouw maar ook qua verduurzaming. In de eerste fase na een ramp probeer je zo snel mogelijk alles weer ‘up and running’ te krijgen. Vervolgens kunnen wij daarna dat moment gebruiken om verduurzaming in te zetten. Alliander heeft de kennis in huis om het hele energienetwerk in kaart te brengen. Wij kunnen dus met Power2Aid het hele plaatje aanbieden. We zijn nu al zo ver. Lokale ondernemers op Sint Maarten tonen nu ook interesse.”

Waarom heb je meegedaan aan deze businesscase?

“Het leek me gewoon ontzettend leuk om naast mijn reguliere opdracht nog iets anders te doen. Mooie kans ook om  meer mensen te ontmoeten binnen de organisatie. Ik heb Internationale Betrekkingen gestudeerd. Dan krijg je al veel mee van hulpverlening. Daarnaast wilde ik graag leren hoe ik een businesscase moest opzetten. Het was wel een woord wat ik kende, maar hoe maak je van een goed idee iets winstgevends? Daar heb ik met mijn team ontzettend veel van geleerd.”

Hoe werkte dat, een idee uitwerken in een team?

“In september zijn we met zijn vieren gaan brainstormen. Van dit idee werden we steeds weer enthousiast. In onze vrije tijd hebben we dit grotendeels uitgewerkt. Zo zijn we van collega’s echt vrienden geworden. Dat had ik vantevoren niet echt verwacht,  maar vind ik wel heel tof.”

Waarom maken jullie, als één van de 10 bedrijven, een goede kans?

“We zijn echt met mensen van Sint Maarten in gesprek gegaan en gepraat over hun ervaringen. Dus niet geredeneerd vanuit de oplossing, maar echt goed onderzocht wat het werkelijke probleem was.”

Om met deze case de Partnershipverkiezing te winnen, hebben we jouw hulp nodig!

Stem vóór 8 mei!

Trainees

Van links naar rechts: Marc Schot, Annelies Mudde, Stefan Kop en Puck Sanders