Collegetour 1.jpg

Studenten laten zich inspireren

Datum:

Een zaal vol nieuwsgierige studenten die aan de lippen hangen van een topgast. Dat is het concept van het tv-programma College Tour. Deze week had Alliander haar eigen College Tour vanuit de locatie in Duiven. Studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen lieten zich inspireren door Onno Dwars en Herman Wijffels.

Een selecte groep studenten en trainees zijn eerder uitgenodigd om bij Alliander ‘het geheim van duurzaam leiderschap’ te ontdekken. Onder leiding van Martha van den Hengel (Aansluitingen) en Koen Eising (MVO) gingen de jonge professionals in gesprek met inspirators Onno Dwars (VolkerWessels) en Herman Wijffels (hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht). 

Nieuw type leider nodig

Grote mondiale vraagstukken vragen om een nieuw soort leiderschap bepleit Wijffels. “De maatschappij verandert. We gaan van het traditionele pyramidelandschap naar een netwerksamenleving. Vroeger was je de leider omdat je de baas was, nu omdat je mensen mee kunt krijgen voor jouw zaak. Ik heb zelf ervaren dat de kracht van je leiderschap toeneemt als je leiding geeft vanuit wie je bent. Neem jezelf mee naar je werk.”

Als metafoor voor de maatschappelijke verandering gebruikt Wijffels het internet. “Daar is niemand de baas en geeft niemand orders.” Voor de studenten en trainees in de zaal heeft hij twee adviezen. “Eén: zorg ervoor dat je de vaardigheden verwerft om in de maatschappij van morgen een serieuze bijdrage te leveren. Twee: werk aan je persoonlijkheid. Er is meer nodig dan je kennis. Een verbonden persoon werkt vanuit zijn hart en visie.” Op de vraag of bedrijven wel klaar zijn voor deze ‘leiders nieuwe stijl’ antwoordt Wijffels: “Het is waar, in gevestigde organisaties heb je vaak te maken met mensen die nog draaien op ‘oude industriële software’. Maar jullie kunnen verfrissing brengen en helpen om die software te herschrijven.”

Duurzaamheid

Eén van die jonge leiders ‘nieuwe stijl’ is Onno Dwars van VolkerWessels. Bij de herbouw van het Alliander pand in Duiven nam hij het voortouw. In deze bijzondere editie van College Tour vertelt hij over de energie die loskwam door samenwerking in een bouwconsortium. “Dit hadden we nooit eerder zo gedaan, maar het werd een succes. Alle bouwpartners werden betrokken bij de plannen voor Duiven. Het zorgde voor nieuwe ideeën en doorontwikkeling. Bijvoorbeeld over de dakconstructie.”

Onno Dwars spreekt ook gepassioneerd over de ontwikkeling van duurzaam bouwen. “Dit circulaire en energiepositieve pand in Duiven maakt iets los in de samenleving. Mijn droom is dat we bij VolkerWessels in de toekomst nog een stap verder gaan. Hoe mooi zou het zijn als we woningen bouwen waarin je langer kunt wonen en waarin je gezonder blijft?”

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.