Techniek al vroeg in de vingers

Datum:

Kinderen al vroeg interesseren voor techniek. Hoe doe je dat? Collega Hans van der Wiel gaf gehoor aan de oproep van de Alliander Foundation. Twee basisschoolklassen in Renkum kregen van hem te horen wat energie nu eigenlijk is. Nog leuker: deze groepen 7 en 8 mochten zelf energie opwekken. Hij kreeg waardering van de juffen en kinderen, die met vingers in de lucht verschillende vragen op hem afvuurden.

Demonstratief met een ‘geel hesje’ en bijpassende techno muziek kwam Hans afgelopen vrijdag de klas binnen. Dat was nog eens een binnenkomer. De presentatie had een mooie opbouw, waarbij allereerst werd uitgelegd wat elektriciteit en gas nu eigenlijk is en wat je ermee kunt doen.  Elektrakabels en gasleidingen werden doorgegeven en zelfs de energietransitie kwam aan bod. Thuis hadden opvallend veel kinderen zonnepanelen op hun dak. Maar wat nu precies een slimme meter was? Daar hadden niet veel kinderen een antwoord op. En wat nu als er een stroomstoring optreedt?  Een meisje haakte daar gelijk op in en vroeg: “Is dat net zo erg als dat de wifi uitvalt?”

Spanningsboog

Veel beter is natuurlijk om die techniek letterlijk in je vingers te krijgen. In groepjes gingen de kinderen serieus aan de slag met een kleine testopstelling. Met de opdracht om samen eerst een plan te bedenken en dan iemand aan te wijzen die het ging uitvoeren. Sloten ze de rode en groene kabeltjes goed aan, dan ging het rode lampje branden. Dat leverde in sommige hoeken gejuich op als alles lukte.

Leerkracht Simone van Bergen: “Ik vond het heel interessant. Energie is zo vanzelfsprekend. Het doet het gewoon allemaal en nu hoor je op een leuke manier waar het vandaan komt. Volgende week starten we in de klas met de werkboekjes, dus ontzettend bedankt!”

Wie weet zie jij op de basisschool van jouw kinderen wel een collega van Alliander voor de klas. Want: jong geleerd is oud gedaan én we kunnen natuurlijk genoeg enthousiaste techneuten gebruiken om de energietransitie mogelijk te maken.