Technisch Trainee bij Alliander

Datum:

Henk Wiersma is Technisch trainee bij Corporate Strategie. we stelden hem wat vragen over zijn Traineeship.

Waarom heb je voor een traineeship binnen Alliander gekozen?

Omdat ik aan de slag wil binnen de energietransitie. Tijdens m’n scriptie realiseerde ik me dat de netbeheerder hier een centrale rol in speelt. Alliander is een innovatief bedrijf en de mensen die ik hierover gesproken heb, spraken met erg veel enthousiasme over hun werk.

Vertel eens wat meer over je eerste opdracht

Mijn eerste opdracht is binnen de afdeling Strategie, waar ik werk aan het Ideation programma. Momenteel focus ik mij vooral op het uitvoeren van innovaties bedacht door collega’s. Je ziet dat er heel veel kennis is van processen binnen het bedrijf. Maar ook dat men ervaart dat sommige processen niet soepel verlopen. Vaak is er wel een abstract beeld van hoe dit beter zou kunnen, maar is er geen tijd of weten mensen niet waar ze terecht kunnen. Nu kunnen collega’s met een goed idee aankloppen bij De Ideeënbus, waar we concreet met je idee aan de slag gaan.

Waar ben je momenteel zoal mee bezig?

Momenteel ben ik vooral bezig met het in kaart brengen van de huidige ideeprocessen binnen Alliander. Op dit moment worden al veel innovatieve oplossingen bedacht en uitgevoerd, maar er wordt niet veel ruchtbaarheid aan gegeven. Ik probeer uit te zoeken hoe dat komt en geef ze, indien gewenst, een podium. Binnen De Ideeënbus zet ik ook een proces op voor open innovatie, waar we ideeën met externen willen uitwerken. Het mooie aan deze opdracht is dat kan bijdragen aan het creëren van een innovatiecultuur binnen Alliander. Ook leer ik veel facetten van de organisatie in een versneld tempo kennen. Plus, niet geheel onbelangrijk, ik ontmoet veel nieuwe collega’s in een kort tijdsbestek.

Hoe kijk je aan tegen De Ideeënbus?

Ik vind het een mooi platform waar werknemers hun ideeën kwijt kunnen. Ieder idee wordt serieus en snel opgepakt, of het nou van een monteur komt of een senior strateeg. Alles wordt even serieus opgepakt. Wat ik ook interessant vind, is dat ze sessies organiseren om ideeën te bedenken, de zogenaamde Ideation sessies.

Wat zie je als de belangrijkste verandering voor de energietransitie de komende jaren?

Persoonlijk zie ik nog grote uitdagingen in het definiëren van het begrip duurzaamheid. Veel initiatieven worden op lokaal niveau als duurzaam gezien, maar zijn dat wereldwijd gezien niet. Denk bijvoorbeeld aan kleine inefficiënte zonnepanelen of windmolens uit China, of bio-centrales verwarmd met hout uit Zuid-Amerika. De vraag is dan of het grote plaatje wel opweegt tegen wat het lokaal oplevert.   

Ben je op persoonlijk vlak ook bezig met de energietransitie?

Ik woon zelf in een oud stadspand in Utrecht. Het is een huurhuis, dus het is lastig om zelf energiezuinige maatregelen door te voeren. Maar in de winter doe ik een extra dikke trui aan. Verder let ik wel op wat ik eet in verband met de impact op het milieu.

Waar heb jij goede ideeën over en waar krijg jij energie van?

Ik heb een achtergrond in scheikunde, waardoor ik veel ideeën heb over energie en energieopslag. Verder vind ik de energietransitie super interessant, wat maakt dat ik daar ook wat ideeën over heb. Zo denk ik graag na over het stimuleren van duurzame energieconsumptie bij de gewone consument. Als we mensen in beweging krijgen en als ik weer iemand spreek die met een lach over zijn/haar werk vertelt. De afgelopen weken had ik zo’n twee kennismakingsgesprekken per dag en ik heb niemand horen klagen over zijn werk. Hierdoor kwam ik elke dag vol energie thuis.

Wat weten je collega’s nog niet over jou?

Ik houd heel erg van sporten van voetbal tot korfbal en paalfitness tot schaken. Noem het en ik heb het wel gedaan.