Technische Bedrijfsschool: "Ik wist niet dat er zoveel verschillende moffen zijn"

Datum:

De energiesector schreeuwt om gespecialiseerde technici. Doekle Terpstra – aanjager van het nationaal techniekpact – roept bedrijven op om zelf vakmensen te gaan scholen. Laat Alliander dat nou al decennia doen. Een kijkje bij de Alliander Technische Bedrijfsschool in Duiven.

Hoe lang de Technische Bedrijfsschool al bestaat? “Zo lang als ik me kan herinneren en ik loop hier al bijna veertig jaar rond”, zegt Leo Stens met een brede grijns. Sinds 2010 is hij er opleidingscoördinator. Hij merkt duidelijk dat er meer vraag is naar scholing. “We bieden onze opleidingen nu ook in compacte vorm aan, zodat nieuwe collega’s relatief  snel gekwalificeerd aan de slag kunnen.”

Naar school

Merijn Breuer, Arjan Heering, Bjorn Zieverink en Pascal Hirth hebben de afgelopen maanden het eerste gedeelte van zo'n compact traject bij de Technische Bedrijfsschool gevolgd. Dit is hun laatste week. Na een intensieve ochtend, waarin ze diverse soorten moffen hebben bestudeerd en gemaakt, houden ze even koffiepauze. “Ik wist niet dat er zóveel verschillende moffen zijn”, verzucht Arjan. Het was voor hem best even wennen om weer ‘naar school’ te gaan. “Ik had een andere baan, maar daar was ik wel uitgekeken en ik wilde wel aan de slag als elektromonteur.” Merijn, Bjorn en Pascal hebben ook andere banen gehad. Dan is het even omschakelen om weer met je neus in de boeken te moeten. “Maar ik heb veel geleerd. Over nieuwe technieken en veilig werken. En dat is natuurlijk wel belangrijk”, vertelt Pascal.

Vakmanschap

De Technische Bedrijfsschool van Alliander is het opleidingscentrum waar medewerkers zich verder kunnen ontwikkelen en bekwamen op het gebied van veiligheid, kwaliteit en vakmanschap. “De bedrijfsschool is ontstaan vanuit de behoefte om (nieuwe) technische mensen op te leiden in de infratechniek”, vertelt Daniël Albers, operationeel manager Alliander Opleidingen. “Daar waar het reguliere onderwijs te weinig mensen aflevert met onvoldoende of niet de juiste kennis en vaardigheden in de infratechniek voor elektra en gas, doet de Technische Bedrijfsschool dat wél.”

Moeilijk opgave

En dat is maar goed ook, want de energiesector heeft de komende jaren 4.000 gespecialiseerde technici nodig. Dat is een moeilijke opgave, want er is nu al een tekort van 15.000 vakmensen. Alliander staat door de energietransitie voor grote technische uitdagingen, zoals de verdergaande elektrificatie van Nederland, data gedreven netbeheer en de veranderende vraag en aanbod van energie en het effect daarvan op de distributienetten. De Technische Bedrijfsschool, met opleidingslocaties in Duiven, Leeuwarden en Haarlem, verzorgt op maat gemaakte vakopleidingen, technische leerprogramma's en veiligheidsopleidingen.

Popelen om te beginnen

Merijn, Pascal, Arjan en Bjorn staan te popelen om te beginnen. Dit is de laatste week van het eerste van hun opleiding. Ze hebben veel geleerd, maar verwachten alle vier dat het échte werk straks pas begint als ze, onder begeleiding van een ervaren collega, tijdens de BPV-periode (beroepspraktijkvorming) buiten aan de slag gaan. “Dan gaat het om echte storingen en echte klanten die zonder stroom zitten. Dat is toch iets anders dan de simulaties waarmee we hier bij de Technische Bedrijfsschool werken”, vindt Merijn. Ze zijn er bijna klaar voor. En hebben er zin in om erop uit te gaan met de bus. “De vrijheid. En de afwisseling, geen dag is hetzelfde. En de grote voldoening als je een klant hebt geholpen”, verwacht Arjan. “Nog één weekje volhouden en dan is het zover”, zegt trainer Stefan van de Haar bemoedigend.