Technische meiden

Datum:

Met rode wangen van het fietsen stroomden ze binnen op ons kantoor in Duiven. Zo’n 50 brugklassers van het Liemers College uit Zevenaar namen een kijkje in de technische keuken. Girlsday is een landelijk initiatief van de VHTO om brugklasmeiden meer te laten interesseren in b├Ęta, techniek en IT. In Amsterdam en Duiven openden we de deuren vandaag.

Tastbaar

Na de introfilm met sap en candybars is het de beurt aan de meiden zelf. In kleine groepjes voeren ze technische handelingen uit. Ze verwisselen een gasmeter, verwarmen een knakworst en wikkelen een mof om. Aan de hand van een deurbel wordt duidelijk gemaakt in een lesje Internet of Things dat een beveiligd netwerk ontzettend belangrijk is. Deze praktische uitleg over energie maakt het meer tastbaar, want werken in de techniek zegt ze zo weinig. Onbekend maakt onbemind. Hopelijk popt de herinnering van deze Girlsday op als ze voor de keuze staan voor een vervolgopleiding.

Iets in de techniek

Esmee weet het al. Zij wil twee banen, iets in de techniek en daarnaast wil ze bioloog worden. “Wat ik in de techniek wil doen, weet ik nog niet. De eiersorteermachine is zelfs uitgevonden in onze familie.”

Helemaal geslaagd

Lieke is een van de weinige technische vrouwen binnen Alliander en heeft volop energie gestoken in dit programma. “Ik vind het belangrijk dat we een goede bijdrage kunnen leveren voor de toekomstige technische vrouwen. Door eigen interesse ben ik in het vak beland, maar heb vroeger op school deze mogelijkheden niet gehad. In de schuur heb ik altijd veel met mijn vader meegekeken en geholpen. Deze dag is voor mij al helemaal geslaagd. Wat het voor mij extra leuk maakt is dat zoveel collega’s hebben meegeholpen vandaag.” 

Girlsday 2018, locatie Liander Duiven

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.