In twee jaar klaargestoomd tot engineer

Datum:

Een groep van tien hbo-afgestudeerden begint vandaag aan hun opleiding 'Power Minor' tot engineer. Een nieuw initiatief van Alliander, Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en wervingsbureau YER. Het doel is om deze tien binnen twee jaar klaar te stomen voor een baan als engineer bij Alliander. 

Binnen onze sector is een groot tekort aan technici. Met het werk dat ons de komende jaren te wachten staat, mede door de energietransitie, proberen we zelf mensen op te leiden en aan ons te binden. De tien die nu starten met het traject, hebben allemaal een hbo-opleiding in een technische richting afgerond en beginnen nu aan hun carrière. 

Door het aantrekken van jongeren, zorgen we ervoor dat we nieuwe collega’s opleiden die langere tijd inzetbaar zijn. Daarnaast verwachten we dat ze ambities hebben en willen doorgroeien. Dat maakt dit opleidingstraject een mooie kans om nieuwe mensen klaar te stomen voor een technisch beroep. 

'Ruimte vol energie'

Daniëlle Otten, regiomanager Noord, is actief betrokken bij de opleiding. "Wat is dit een mooie aanvulling op de bestaande initiatieven om mensen te werven en te behouden. Vanmorgen was ik aanwezig bij de aftrap van de opleiding die onze nieuwe engineers gaan volgen. Dat leverde een ruimte vol met energie op! Ik kijk uit naar de onboarding van iedereen binnen Aanleg."

Trafo’s, ontmasen en bestek

Het traject bestaat uit drie onderdelen. Allereerst een opleiding die wordt gevolgd aan de HAN. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de elektrische energietechniek, het hoogspanningsnet en het Alliander distributienet. Termen die dan voorbijkomen? Trafo’s, schakelaars, HS-ringen, ontmasen, bestek en ga zo maar door. Allemaal kennis die nodig is voor het werk als engineer. 

Daarnaast zorgen collega’s binnen Alliander voor de interne begeleiding op de werkvloer en het bijbrengen van de specifieke Alliander-kennis die nodig is. En YER verzorgt het onderdeel persoonlijke ontwikkeling. Daarbij komen onder meer assessments, intervisies en persoonlijke coaching aan bod. 

Meer initiatieven

De opleiding tot engineers is een van de initiatieven die Alliander neemt om meer technisch personeel op te leiden. Zo heeft vorige maand een groep statushouders hun mbo-diploma ontvangen, leiden we havisten op en zij-instromers.