Uitdagend werk op zee

Datum:

Sinds 2013 werken Milo Kromhout (projectcoördinator) en zijn team met veel enthousiasme aan het onderhoud aan middenspanningsinstallaties op 16 offshore platforms van de NAM. Gedurende het jaar wordt onze expertise ingezet vanuit onze eigen locaties, maar eenmaal per jaar is een deel van het team op zee aanwezig tijdens een zogenaamde ‘shutdown’.

Milo vertelt: “Onze klant haalt olie en gas uit de Noordzee. Zo’n productieplatform is 24/7 in bedrijf met medewerkers die daar ook overnachten. Tijdens een shutdown, die meestal 1 of 2 dagen duurt, gaan de bemande platformen uit bedrijf. Alle werkzaamheden worden door diverse partijen gedaan, zoals bijvoorbeeld schilders, schoonmakers en natuurlijk door ons. Op de platforms werken we tegelijkertijd met een strak tijdsschema. Een shutdown is erg kostbaar, daarom is ons doel om zo efficiënt mogelijk te werken en zo onze taken veilig uit te voeren”.

Bijzonder aan een groot deel van dit onderhoud is dat onze offshore-collega’s werkzaamheden verrichten aan ‘umbilicals’ (zeekabels). Deze zeekabels liggen tussen de bemande en onbemande platforms over de zeebodem.  Het vervoer er naar toe is per helikopter of per boot. Juist deze omstandigheden maken deze klus altijd weer spannend. Ook de weersomstandigheden zorgen nogal eens voor uitdagingen.

Het werk bestaat voor 80% uit voorbereiding en oplevering. Het team bestaat uit collega’s die werken vanuit diverse bedrijfsonderdelen van Alliander. Milo geeft aan dat juist deze mix zo uniek is en de klant daardoor alle kennis aan boord heeft. 

Naast interne opleidingen, ondergaan alle acht collega’s een extra medische keuring. In Den Helder volgen ze maar liefst 10 specifieke trainingen. “Fit for the special job”, glundert Milo. Dit complexe werk op zee is populair.  Naast al het reguliere onderhoudswerk wat deze collega’s verrichten, zorgt het werk offshore net voor de zogenaamde  ‘krenten in de pap’.

 

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.