“Van jongs af aan met de hamer in de hand” - Family Ties

Datum:

Ik wandel de Liander-kantine aan de Wijchensestraat in Nijmegen binnen. “Goeiemorgen!” wordt geroepen, onderwijl driftig in bekertjes koffie roerend. Ik ben op zoek naar de Scheurwaters. Met een “Daar zit er eentje” word ik in de juiste richting gedirigeerd. “Mijn vader komt zo”, zegt Daniël. Wanneer even later Tonnie binnenwandelt, gaan we om tafel voor een goed gesprek over onder andere familiebanden op het werk en het stimuleren van affiniteit met techniek.

Kamer delen

Tonnie (Uitvoerder Gas) werkt al sinds 1981 bij Alliander. “Alhoewel, er zijn natuurlijk wat naamswijzigingen geweest in die tijd. Maar onder aan de streep werk ik dus al heel lang voor deze organisatie. En Daniël werkt hier inmiddels sinds 2007”. Daniël. “Bij mijn vorige twee werkgevers kon ik me niet verder ontwikkelen. Op een gegeven moment kwam ik gefrustreerd thuis… Waarom kom je niet bij ons werken, vroeg me vader toen. De organisatie is groot, er valt zó veel te leren.” Dat het met dat doorgroeien goedkwam is duidelijk: Daniël begon als Projectrealisator, werd vervolgens Uitvoeringscoördinator en is nu Uitvoerder I&S. Net als zijn vader. In dezelfde regio. Op dezelfde kamer.

Wintersportvakantie

Op dezelfde kamer nog wel? Gaat dat goed? “We werken nu een half jaar samen sinds ik deze baan accepteerde”, zegt Daniël. “Tijdens het sollicitatiegesprek werd me gevraagd: denken jullie dat er nog problemen ontstaan wanneer jullie samenwerken? Nou, de jaarlijkse gezamenlijke wintersportvakantie met de familie wordt nog wel een dingetje, want die is heilig, haha!”. En dat hebben we inmiddels binnen de regio kunnen oplossen. Dus of het goed gaat? Zeker”. Tonnie vult aan: “We deden en doen überhaupt al veel samen in onze vrije tijd. Klussen bijvoorbeeld. Daniël hielp met mijn boerderij. Ik help hem weer met zijn nieuwe woning. We zijn altijd bezig.”

Vroeger is niet nu

Is het op het werk altijd pais en vree? Daniël: “Altijd. Wil niet zeggen dat we het altijd met elkaar eens zijn hoor! We verschillen vaak genoeg van mening”. “Zo hebben we wel eens discussies over gewijzigde regelgeving. Dat vroeger alles beter was”, zegt Tonnie met een knipoog. Daniël lacht: “En dan zeg ik: vroeger is niet nu, pa”. Wat ze van elkaar leren? Daniël spijkert zijn vader bij op het gebied van de digitale wereld. En omgekeerd leert Daniël weer veel van zijn vaders jarenlange ervaring. 

Konijnenhok

Dus we kunnen stellen dat jullie goed op jullie plek zitten? “Zeker. Überhaupt is dit werkveld erg interessant”, zegt Tonnie. Hij gaat verder: “Je kunt veel kanten op met techniek als basis. Het biedt zó veel perspectief. Jammer dat ouders hun kinderen tegenwoordig steeds minder lijken te stimuleren om iets met techniek te doen. Deden wij thuis wel hoor. De kinderen groeiden op met een hamer in de hand. Hup, ga zelf maar een konijnenhok in elkaar timmeren. Met je handen werken, dingen in elkaar zetten, oplossingen bedenken. We hebben ze nooit de wereld van de techniek ingeduwd, ze mochten zelf hun studie kiezen. Maar doordat wij het van jongs af aan gestimuleerd hadden, gingen ze dus, net als ik, de techniek in.” Daniël vult aan: “En wat dacht je van al die ontwikkelingen en innovaties in verband met de energietransitie. De toekomst biedt veel uitdagingen.”