Verlichting in moeilijke tijden

Datum:

Dennis van den Berg geeft als energiecoach vooral handreikingen aan.  Die handreikingen zorgen ervoor dat huishoudens in armoede geholpen worden om energie te besparen in huis. Een paar uur per maand geeft hij besparingstips bij cliënten thuis. Wij vroegen hem naar zijn drijfveer. 

Als business controller weet hij alles van cijfers. Wat absoluut geen voorwaarde is voor het werk als energiecoach. Twee collega’s maakten hem attent op de Energiebank. Dennis vertelt: “Ik had al interesse in budget coaching, maar deze stap was voor mij eenvoudig te maken.”

Energiecoach, wat houdt dit werk precies in?
“Jouw vertrekpunt als coach is, dat je kijkt op basis van kenmerken hoe het energieverbruik in elkaar zit. Een cliënt krijgt een financiële tegemoetkoming voor een half jaar, maar veel belangrijker: je helpt om structureel hun energielasten omlaag te krijgen. Je geeft dan ook tips over besparingsmogelijkheden en je helpt ze om hun energie te monitoren.”

Wat is jouw drijfveer?  
“Je merkt echt dat iemand stappen maakt en adviezen opvolgt. Het brengt voor die cliënt op termijn gewoon verlichting. Dat is hartstikke leuk om te zien.  Als je bij die mensen langs gaat en je probeert ze te helpen, dan besef je wel dat je het zelf ontzettend goed hebt. Je prijst je gelukkig als je sommige situaties bij anderen ziet. Ach, als ik daar dan een fractie van mijn tijd in kan steken, dat vind ik dat helemaal niet erg. Ik hoop dat ik daar nooit in terecht kom. Mocht dat wel gebeuren, dan hoop ik dat ik ook geholpen word.”

Iets voor jou?
De Energiebank is een organisatie die draait op vrijwilligers. Als vrijwilliger geef jij mensen veerkracht door ze tijdelijk te helpen bij het betalen van hun energierekening. Zo krijgen zij extra ruimte om zo snel mogelijk uit de financiële problemen te komen. En bovendien het zelfvertrouwen om daarna zelf te kunnen roeien met de riemen die ze hebben. Kijk op de website van de Energiebank of kijk hoe onze partner  Nudge aandacht vraagt voor dit goede doel.

 

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.