"Verzamel mensen om je heen en vertrouw op jezelf"

Datum:

Sarike van Wette, manager Strategie en Omgeving, schoof aan bij het Topontbijt, georganiseerd door stichting Talent naar de Top. Jaarlijks wordt dit evenement op internationale vrouwendag georganiseerd voor topvrouwen en - sinds 3 jaar - ook mannen in topposities. Tijd om Sarike, als winnares van de Young Talent Award 2018, een paar vragen te stellen.

Jort Kelder heeft jou enkele vragen gesteld en je hebt zelf een aantal CEO’s op het podium een tip gegeven. Welke was dat?

 “Op het podium ging het gesprek over de ambitie van vrouwen. Ik wilde daar op inhaken. Vrouwen zijn namelijk heel ambitieus. Ik ben naast manager ook moeder. Als ik mijn kind wil ophalen van de opvang, dan wil ik dat doen op het moment dat mij dat uitkomt. Maar ik ben niet te beroerd om in het weekend te werken op het moment dat het werk dat van mij vraagt. Dan lever ik ook.  Het is aan het bestuur om die ruimte te legitimeren. Als tip: geef die steun aan jonge generaties. Het feit dat de top bij Alliander dit heeft gedaan, maakt dat ik zo succesvol kan zijn in mijn werk.”

Wat is jouw advies aan vrouwen die een stap verder willen zetten?

“Schroom niet om je ambitie uit te spreken en zet die stap. Zorg dat je daarnaast mensen in jouw omgeving hebt met wie je kunt sparren en die jouw kwaliteiten zien. Je hoeft het niet alleen te doen. Als je de behoefte voelt om met andere vrouwen hierover in gesprek te gaan: doe het en maak je eventuele zorg bespreekbaar. Het allerbelangrijkste is dat je vertrouwt op jezelf.”

Vrouwen met een technisch beroep; dat is nog een uitdaging. Zie jij een oplossing?

“In Nederland kennen we nog heel sterk de typische mannen- en vrouwenberoepen. Willen we vrouwelijke technici en leiders aantrekken, dan zijn rolmodellen essentieel. Wat natuurlijk net zo goed mannen kunnen zijn.  Die rolmodellen hebben aandacht voor de behoefte van de doelgroep en handelen hiernaar. Je moet blijkbaar tot een nieuw ‘normaal’ komen.”

Minister van Engelshoven sprak zich in een interview met de NOS vandaag kritisch uit over grote bedrijven die nog steeds te weinig vrouwen in de top hebben.  Ze is daar zo teleurgesteld over dat ze voor het eerst de namen van die bedrijven naar buiten brengt. Dat ze dat vandaag doet, is geen toeval: het is Internationale Vrouwendag. Alliander staat overigens op derde plaats in het onderzoek van Kennisinstituut Atria, als het gaat om de behaalde streefcijfers in zowel de Raad van Bestuur als in de Raad van Commissarissen.