Waddeneiland zonder stroom?

Datum:

Op 4 juni werd een storing geconstateerd in één van de twee hoofdkabels in de Waddenzee die Schiermonnikoog van stroom voorzien. In drie weken tijd is hard gewerkt om de kabel te repareren. Lastige bijkomstigheid: het te repareren gedeelte lag in de drukke vaarroute naar het Waddeneiland.

Storingen aan onze elektriciteitskabels in de Waddenzee komen gelukkig maar weinig voor. Toen de storing zich aandiende, was Jacob Visser net één week als leider van dit team aan de slag. “Een leuke klus om mee te beginnen”, zegt Jacob met gevoel voor understatement.

Bijzondere klus

Ditmaal geen kabelstoring op het land, maar in het water. Het schip Steeborg 1 heeft de kabel eerst vrijgezogen over een lengte van 120 meter. Duikers hebben de kabel onder water geknipt en de beide einden van de kabel zijn aan boord gehesen. Er is een nieuw stuk kabel tussen gelast met een lengte van 60 meter. Het gerepareerde deel ligt inmiddels weer in het water.


Vincent Gietel (Visser & Smith Hanab), Elle Vellema (Liander), Jelle Auke Sytema (Liander) en Sikke Sijtsma (schip Steeborg 1).

Voldaan gevoel

De werkzaamheden op zee hebben één dag vertraging opgelopen. Westenwind in combinatie met laagtij zorgden ervoor dat de golven over de boot spoelden. "We moesten uitstellen in afwachting van beter weer”, aldus Jacob. Uiteindelijk bleek een kleine beschadiging aan de kabel de oorzaak van de storing. Hoe deze beschadiging is ontstaan, wordt onderzocht in Amsterdam in de werkplaats van Techniek & Kennis. Jacob’s team heeft voor deze bijzondere klus flink overgewerkt, maar kijken met een voldaan gevoel terug op het oplossen van deze moeilijke storing.

 

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.