Water in gasleiding betekent niet veel goeds

Datum:

Tijdens de gasstoring in Apeldoorn vond Tonnie Scheurwater de Venturi-waterzuiger uit. Samen met Arno Adelerhof heeft hij de betreffende materialen voor het idee bij elkaar gezocht en samen in elkaar gezet. Uit nood geboren, omdat de bewoners afgesloten waren van het gas. Met deze ter plekke bedachte machine zogen ze het water uit de gasleidingen van de gedupeerde bewoners.

Lange dagen

“Bij een storing komen de meeste ideeën naar boven,” vertelt Tonnie Scheurwater, uitvoerder bij bedrijfsonderdeel Netcare. Het maken van onderdruk; de achterliggende techniek van de Venturi, was al bekend. Samen met Arno Adelerhof, monteur, heeft Tonnie tijdens de crisis verder gewerkt aan dit idee. De lange dagen waren zinvol: de test bleek bij een klein aantal woningen succesvol. Dankzij deze zuiger konden ze met hetzelfde aantal collega’s niet vier, maar 40 tot 50 vervuilde gasleidingen per dag leegzuigen.

Interesse reikt verder

In de jaren erna is ‘onze’ waterzuiger doorontwikkeld, met medewerking van andere collega’s. Het ontwerp is extern in productie genomen en besteld. Tijdens een gasstoring in Leerdam heeft Tonnie aan netbeheerder Stedin de waterzuiger gedemonstreerd. Zij waren onder de indruk. Inmiddels beschikt Stedin over twee Venturi-waterzuigers. Het uiteindelijke model riep ook binnen Alliander veel positieve reacties en extra tips op.

Echte klusser

Niet alleen op zijn werk is Tonnie bezig met techniek. “Van jongs af aan heb ik al gesleuteld. Ik woon in mijn ouderlijk huis; een boerderij. Daar leer je zelf met oplossingen te komen. Mijn kinderen, allemaal jongens, zijn zelf ook heel handig. Mijn zoon Daniel is zelfs mijn directe collega. Voor anderen misschien apart, maar wij werken thuis ook altijd samen.”

Mooi voorbeeld van innovatie

Met een uitleg van een kwartier en een blik op de gebruiksaanwijzing is het apparaat goed te bedienen. In de Innovatiewerkplaats van Netcare worden meer praktische ideeën van monteurs uitgewerkt om hun werk makkelijker te maken. Deze Venturi-waterzuiger is daar een heel mooi voorbeeld van.

Venturi waterzuiger

Arno Adelerhof (l) en Tonnie Scheurwater (r) bij de Venturi waterzuiger.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.