“We reden vroeger al met ons pap mee in de bus” – Family Ties

Datum:

Mijn telefoon gaat. Het is Michael. “Mijn vader heeft een urgente storing, negen uur gaat niet lukken.” Natuurlijk, dat gaat altijd voor. Ik neem nog een kop koffie en een uurtje later komt vader Ad glimlachend bij ons aan tafel zitten. De storing bleek een daklekkage te zijn en is gelukkig verholpen. Vader en zoon De Jager hebben niet alleen hetzelfde beroep maar zitten ook in hetzelfde team. Dat moet haast wel een sterke familieband zijn.

Ik val meteen met de deur in huis en vraag hoe het is om je vader als mentor te hebben. Michael (24): “Ik zie alleen maar voordelen. Als je vragen hebt, bel je je vader toch sneller op. Bij het constructiebedrijf waar ik hiervoor werkte, was het snel productie draaien en bij Liander lever je kwaliteit af. We reden vroeger al met ons pap mee in de bus, dus ik wist wel wat hij deed.” We? “Jazeker,” zegt Ad (57), “ik heb namelijk nog een zoon, hij is nu 15 jaar. Nog te jong om hier te werken, maar hij heeft interesse. Heb het ook al bij mijn manager aangegeven. Misschien komt de derde De Jager er ook nog aan”, vertelt hij trots.

Werkplaats op wielen

Wat doen jullie bij Liander? “Wij zorgen voor het bouwkundig onderhoud van alle gebouwen en terreinen. Alles wat van Liander is, onderhouden wij”, legt Michael uit. “Ons gebied is heel groot en wij rijden door heel Gelderland heen”, vult zijn vader aan. Zijn bus is zoals hij zegt een ‘werkplaats op wielen’. Er past zo’n 5000 kilo in. “Ach, ik ben de laatste der Mohikanen”, grapt Ad. “Ik werk hier al sinds 1982. Toch is elke dag nog anders. En ik heb fijne collega’s. Je hoort mij wel eens klagen, maar eigenlijk zit ik hier wel in mijn hum.”

Mooi voor elkaar

Die afwisseling maakt het werk dus boeiend. Is dat het enige? Ad: “Nee, het is de vrijheid. Ik ben net als Michael graag buiten bezig. Maar ook het vertrouwen dat je krijgt. Als wij zeggen dat iets vervangen moet worden, dan kost het wel geld. Dat zijn wel de centjes van Liander.” Michael zegt: “Soms kom je bij een terrein aan en dan ziet het er verwilderd en slecht uit. Dan ben je wel even bezig. Als ik dan een half jaar later daar kom, heb je het toch mooi voor elkaar. De omgeving is weer blij en alles ligt er strak bij. Dat vind ik mooi.”

Gunnen

Ad en Michael de Jager - Liander, NetcareAls Michael en ik naar de parkeerplaats in Nijmegen lopen, roept Ad, die achter ons loopt, mijn naam. “Ik heb er nog even over nagedacht”, zegt hij, “waarom ik Michael naar Liander gehaald heb. Ik heb een heel mooi bestaan opgebouwd met mijn vrouw en kinderen. Een bewogen leventje gehad. Een hoop meegemaakt. Heb het altijd goed gehad hier en heb leuk verdiend. Dat gun ik Michael ook.” Hij ontgrendelt de deuren van zijn bus. Beide mannen kijken mij aan. “Waar wil je ons hebben?”, zeggen ze en wachten totdat ik een foto van ze heb gemaakt.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.